Осмият Годишен благотворителен бал на БФБЛ набра над 35 000 лв.

януари 21 2016

Осмият Годишен благотворителен бал на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) набра над 35 000 лева, които ще бъдат разпределени поравно между две каузи – осигуряване на сигурна и стимулираща семейна среда за децата от Дома за медико-социални грижи „Св. София“, с който фондация „За Нашите Деца“ работи, и програма за ранен скрининг и превенция на рака на гърдата на Столична община и няколко болници в София. БФБЛ избра да продължи подкрепата си за двете инициативи заради успешното им реализиране през 2015 г. и отчетените резултати.

„Уверени сме, че общите усилия на отговорния бизнес, институциите и експертите имат силата да променят съдби”, каза Ираван Хира, председател на Управителния съвет на БФБЛ, при откриването. Над 80 гости – членове, приятели и съмишленици на Форума, присъстваха на изисканото събитие, което се състоя на 20 януари в София Хотел Балкан. Кметът на София Йорданка Фандъкова, която е почетен член на Форума и дългогодишен патрон на Бала, благодари за подкрепата: „Над 5000 жени участваха в първия мащабен организиран скрининг, осъществен от Столична община и водещи болници през 2015 г. с Ваша помощ. Успехите идват, когато сме обединени и имаме мотивация”.

Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация „За нашите деца”, сподели, че благодарение на даренията от Бала през 2015 г. 12 деца от дома „Св. София” вече живеят в семейство. „Само заедно можем да променим света, в който живеем. Благодарим Ви за доверието и подадената ръка, ще положим всички усилия тази година да осигурим добро бъдеще и на останалите деца в дома”, добави тя. По време на Бала членове на Борда на БФБЛ изпълниха популярната детска песен „Дъга“ под акомпанимента на композитора й проф. Виктор Чучков. По този начин те продължиха зародилата се по време на Вечер на добродетелите 2015 идея бизнес лидерите да показват своята съпричастност към важни социални каузи, влизайки в нетипични за тях роли.

За трета поредна година Българския форум на бизнес лидерите подкрепя фондация „За Нашите Деца“ чрез средствата, набрани на традиционния годишен благотворителен бал. През 2015 г. организацията реши да даде шанс на над 20 деца от дом „Св. София“ да намерят свое семейство. Те са на възраст от 0 до 3 години и дните, месеците и годините им преминават без да усетят топлотата на семейния уют. Защото животът в институция е общ – играчките са общи, дрешките са общи, вниманието и грижите също са общи. С набраните средства от 7-мия Благотворителен бал на Българския форум на бизнес лидерите през 2015 г. ние от екипа на фондация „За Нашите Деца“ успяхме да постигнем следните резултати:

Сформиране на екип по проекта – социални работници, психолог, логопед, терапевт за работа с приемни семейства с деца с увреждания. Тяхната роля е да осигурят плавния преход и адаптация на децата към живот в семейна среда. Подготовка на 2 деца, които напуснаха дома, за да се върнат в своите биологични семейства – социализиращи дейности, индивидуални и групови ролеви игри, работа с психолог, срещи с доброволци, включване в празници и тържества. Подготовка на 3 деца, които напуснаха дома, за да отидат в приемни семейства – социализиращи дейности, индивидуални и групови ролеви игри, работа с психолог, срещи с доброволци, включване в празници и тържества. Подготовка на 2 деца, които през месец януари 2016 г. ще бъдат изведени от дома и ще заживеят със своите осиновители – социализиращи дейности, индивидуални и групови ролеви игри, работа с психолог, срещи с доброволци, включване в празници и тържества. Подготовка на 3 деца с тежки увреждания за извеждане от ДМСГД „Св. София“ и настаняване в общинско ЦНСТ – децата преминаха през индивидуална и групова работа, социализиращи дейности и различни по вид терапии, сред които музикотерапия и Монтесори терапия, които реализирахме благодарение на Вашата подкрепа. Този процес ги подготви за предстоящата голяма промяна в техния живот. Последва опознавателното посещение в ЦНСТ, за да се запознаят децата със средата там и с грижовния екип, който ги очаква.

Музикотерапия за децата – всяка седмица сертифициран музикален терапевт посещава и работи с децата – както индивидуално, така и групово. Различните типове музика и музикални инструменти, които използва музикотерапевтът, събуждат у децата различни емоции, развиват моториката и фантазията им. Изразяването на емоциите е важен процес, който в домовете за деца се пренебрегва. Закупихме и музикални инструменти за музикотерапия, които ще позволят работата и с по-малките деца в дома. Провеждане на социализиращи дейности с 13 деца – при срещите се обръща внимание на индивидуалния контакт с доброволците и социалните работници, които се занимават с детето. Друг важен аспект са груповите и ролевите игри, защото те насърчават връзката между децата, както и общуването им с възрастен, различен от персонала на дома. За децата, отглеждани в институция, е много важно да получат възможността по време на социализиращите да поиграят, като изразят своята индивидуалност и темперамент. С децата, които не могат да напускат територията на ДМСГД, работи социален работник или психолог. Организиране на празници за децата – пикник за 1-ви юни, в който се включиха и приемни семейства; отбелязване на Хелоуин, на Деня на християнското семейство, коледно тържество – за всички празници имаше почерпка и подаръци за децата. Отбелязахме и два рождени дни на деца от дома, като купихме торта и подаръци за децата и организирахме празненство с екипа на дома.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.