fbpx

Комплекс за ранно детско развитие в София ще помага на повече от 1000 деца и семейства годишно

Събитието включваше специална светлинна проекция, разказваща миналото и бъдещето на сградата на бившия дом за деца „Св. София“

юли 23 2021

Повече от 150 деца, родители, партньори и дарители участваха в откриването на Комплекса за ранно детско развитие в София, създаден от фондация „За Нашите Деца“. Той се помещава на територията на закрития Дом за медико-социални грижи за деца „Света София“ и ще предоставя различни форми на подкрепа на децата в ранна възраст и техните семейства, на децата с увреждания и тези в риск от изоставяне, както и на осиновители, приемни родители и специалисти в социалната сфера.

Комплексът за ранно детско развитие е създаден изцяло с индивидуални и корпоративни дарения, а сградата е предоставена за безвъзмедно ползване на фондация „За Нашите Деца“ от Столична община за срок от 10 години. Реновирането ѝ е на стойност над 1 500 000 лева. Средствата са вложени в цялостния ремонт на сградата, в която се помещават Дневен център за деца с увреждания, два центъра за обществена подкрепа, Център по приемна грижа и пространства за пряка социална, рехабилитационна и консултативна работа за децата в най-ранна детска възраст.

„Ние, във фондация „За Нашите Деца“, не забравяме миналото и инвестираме в бъдещето на децата и семействата, на които ще помагаме в нашия Комплекс за ранно детско развитие. До скоро тук живееха изоставени деца, а сега това е пространство за семействата, за да останат заедно. Щастливи сме, че закрихме дома за бебета и на негово място създадохме място, в което водещо да е доверието и споделената грижа“, сподели д-р Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация „За Нашите Деца“. Тя благодари на всички дарители и партньори за подкрепата и подчерта, че Комплексът за ранно детско развитие е естествен резултат от дългогодишните усилия на организацията да прави ключови реформи в политиките за деца в риск у нас.

Откриване на Комплекс за ранно детско развитие

Първата ми среща с фондацията беше преди 13 години. Пътят, който извървяхме заедно, не беше никак лек, а повечето хора смятаха, че усилията ни са обречени. Аз обаче бях сигурна, че успехът ще е налице само ако общината и експертите от НПО сектора обединят сили. Това е кауза на цялото общество и си струва да се борим за нея всеки ден, за да помагаме заедно на всички семейства и деца, които се нуждаят от помощ и подкрепа!“ – каза по време на откриването кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова.

Откриване на Комплекс за ранно детско развитие

Присъстващите на откриването на Комплекса за ранно детско развитие станаха свидетели на впечатляваща светлинна инсталация на сградата, специално създадена от MP-STUDIO, с която символично бяха затворени вратите на дома за изоставени деца и бяха отворени тези на новия комплекс. „Подкрепяме фондацията от малко повече от година, но вече се чувстваме като част от нейното семейство. Най-голямата награда за нас е възможността чрез работата си и това, което правим, да помагаме на каузата да достига до повече хора“, сподели Марин Димитров от MP-STUDIO. Визуалното пренасяне в „миналото“ и „настоящето“ бе завършено от емоционалните истории на изоставено момче и на родител на дете с увреждане, получил подкрепа в новия комплекс, разказани от актьорите Алек Алексиев и Яна Титова.

Откриване на Комплекс за ранно детско развитие

От 1992 година специалисти на фондация „За Нашите Деца“ работят за закриването на социални институции за деца и предоставянето на подкрепа на семействата, за да останат с децата си. Фондацията въвежда пилотно приемната грижа, предотвратяването на изоставянето на деца и реинтеграцията на деца от домове в родните им семейства, като участва и в създаването на първата нормативна рамка за това.

В партньорство с отделите за закрила на детето и ръководството на ДМСГД „Св. София“, през 2016 година фондацията извежда в приемни семейства и последните деца, с което официално домът остава в историята. Година по-късно, с подкрепата на дарители и съмишленици, сградата започва да се ремонтира, за да се трансформира в Комплекс за ранно детско развитие.

Повече за Комплекса за ранно детско развитие ще откриете тук: https://detebg.org/compleksi-za-ranno-detsko-razvitie/

Фондация „За Нашите Деца“ изказва своята благодарност към генералния партньор на събитието MP-STUDIO, както и на VPetrov.photography, изворна вода DEVIN, МЕТРО Кеш енд Кери България и Ред Девил Кетъринг.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.