Повече алтернативни услуги в помощ на децата и семействата планира Столична община за 2009 г.

До края на април Столичният общински съвет ще узакони статута на консултативния съвет „Децата на София”, което ще даде право на съвета да разполага със собствен бюджет за изпълнение на двугодишната програма за закрила на детето.

март 27 2009

До края на април Столичният общински съвет ще узакони статута на консултативния съвет „Децата на София”, което ще даде право на съвета да разполага със собствен бюджет за изпълнение на двугодишната програма за закрила на детето. Това стана ясно по време на работна среща на консултативния съвет, на която бяха набелязани основните насоки за изработване на дългосрочната стратегия за закрила на детето в София. Консултативният съвет беше учреден миналата година и в него участват общински и държавни структури, както и неправителствени организации, а съпредседатели са заместник-кметовете на София Йорданка Фандъкова и Албена Атанасова. През тази година съветът ще работи по краткосрочната програма за благосъстоянието на децата, която е подготвена въз основа на изследване, проведено сред учениците от 5 до 12 клас от фондация „Отворено общество”. Според фондация „За Нашите деца” тази програма е сериозна заявка, че Столичната община ще осигури качествена грижа за децата. „По отношение на децата, които са в риск, приветстваме усилията на общината за това, че и през тази година ще насочат усилията си да създават алтернативни услуги на настаняването в социалните домове, както и на разпадането на семействата”.

Според изследването, над половината от учениците от 3-ти и 4-ти клас смятат, че най-опасно за тях е на улицата. Една пета от малчуганите пък се чувстват застрашени и в градския транспорт. Всеки втори ученик от 3-ти и 4-ти клас е споделил, че поне веднъж му се е случвало да го тормозят в училище, да го удрят или блъскат там, а 40 процента разказват, че поне веднъж им се е случило да им откраднат нещо в училище.

Като цяло тютюнопушенето, наркотиците и злоупотребата с алкохол са проблемите, които засягат много силно децата в София. Над 1/3 от анкетираните са посочили лошата дисциплина в училище, ранните сексуални контакти, престъпността, агресията и физическото насилие, отвличането и трафика на деца, агресивните и нетолерантни младежи сред първите десет по важност проблеми, засягащи децата в столицата.

Според изследването децата от 5-ти до 7-и клас се чувстват най-несигурни в дискотеките, баровете и кръчмите, на футболните мачове, на улицата. Около една трета от тях дори смятат, че са застрашени по време на разходка в парка, в градския транспорт, на купон или в училище. Тийнейджърите от 8 до 12 клас също подреждат като заплаха за сигурността си посещението на футболни мачове, дискотеки, барове, кръчми, улицата.

Напълно противоположни обаче са мненията за това дали трябва да има вечерен час при децата от 5-ти до 7-и клас и при тези от 8-ми до 12-ти клас. 40,2 процента от по-малките смятат, че трябва да има вечерен час за всички деца, а 41,3 процента от по-големите смятат, че не трябва да има такъв.

Най-важното, което трябва да се направи за децата в София, според анкетираните е осигуряването на безплатни учебници за нуждаещите се деца, безопасност за децата на пътя, безплатни карти за градския транспорт за всички ученици, повече пари за домовете за деца без родители. Освен това от особена важност е по-добра спортна база в училищата и зони за детски игри изграждането на спортни площадки в кварталите, както и поставянето на камери за наблюдение в опасните зони.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.