Позиция: Ако не сме до родителя преди престъплението срещу детето му, задължително е да го подкрепим след това дори кога

За експертите на организацията са обезпокоителни последните дни, в които станахме свидетели на черна хроника на бебешката смъртност и насилие над деца: тригодишното дете, което беше убито от майка си в Сливенско, 14 годишното момче, което беше пребито жестоко от родителите си и захвърленото новородено в Рудозем

юли 23 2008

За експертите на организацията са обезпокоителни последните дни, в които станахме свидетели на черна хроника на бебешката смъртност и насилие над деца: тригодишното дете, което беше убито от майка си в Сливенско, 14 годишното момче, което беше пребито жестоко от родителите си и захвърленото новородено в Рудозем. Макар, че ни шокира, приемаме тези новини за логични. Ние всекидневно ставаме свидетели на трудностите, пред които се изправят родителите, на които помагаме, в отглеждането на техните деца.

Основните причини това да се случва у нас са:


– Никой не учи родителите как да бъдат родители. 
У нас отговорното родителството е сериозен дефицит предвид разбирането, че то се придобива с раждането на детето.

– Родителското престъпно поведение срещу деца често е в следствие на сериозни емоционални, физически и психологически кризи в детството на родителите – самите те са били малтретирани, изоставяни, пренебрегвани. Това тяхно поведение, обаче, не ги превръща автоматично в лоши родители. И най-тежките травми в детството могат да бъдат преодолявани ако бъде дадена адекватна професионална помощ.

– Социалната изолация и стремежа да задържиш своя партньор с раждането на дете – родителите са принудени да живеят в общност, в която често се променят брачните партньори. Обикновено раждането на детето е опит бащата да бъде задържан като партньор. Когато той си тръгне или даде ясни индикации, че няма да приеме новороденото, единствената алтернатива е детето да бъде изоставено.

– Безсилие на родителите да се справят с потребностите на децата си, с тяхната нужда от внимание и начините, по които те я изразяват.

– Ниска чувствителност на хората – ние сме свикнали да гледаме боси, голи, гладни и просещи деца, за които никой не се грижи. Много малко са гражданите, които сигнализират на службите (Отдел за закрила на детето, полиция, кметство) за такива деца и изискват информация какво е станало с малчуганите.

– Липсата на достатъчно човешки ресурс и на помагащи институции, които да стигат до рисковите деца и да се намесят преди проблемите да са прераснали в криза. Обикновено до рисковите деца и семейства стигат отделите за закрила на детето и полицията, които са неподготвени и русурсно необезпечени.

– Липсата на подкрепа към родителите преди престъпното поведение – институциите често работят в ситуация на криза, вместо да предотвратяват такива поведения.

Ние, като професионалисти, препоръчваме:
– Престъпното поведение спрямо деца не бива да се толерира и наблюдава безучастно.

– Ние апелираме към всеки да бъде внимателен и да следи за такива случаи, да информира Отдела за закрила на детето, полицията или кметството за тях и да проследява развитието на случаите. Само така можем да намалим жестокостта върху децата и да осигурим по-спокойно детство на малчуганите.

– Всички граждански организации и държавната власт да обединят усилията си за ефективно и добро родителство у нас.
– Държавата да създаде достатъчно условия институциите да си вършат добре работата в подкрепа на семействата.
– Социалните служби да са достатъчно подготвени и да реагират незабавно на сигналите на граждани, когато дете е в беда, но преди да е настъпила криза.
– Да се насърчават усилията на неправителствените организации и отделите за закрила на детето в предотвратяването на изоставянето на деца.

 

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.