Приемна майка прие в дома си едномесечно изоставено момиченце

Още едно бебе имаше щастието да попадне в приемно семейство, а не в социален дом.

декември 15 2012

Още едно бебе имаше щастието да попадне в приемно семейство, а не в социален дом.

Приемната майка Галя прие в семейството си едномесечната Лили директно от неонатологичното отделение на Първа градска болница и я заведе в дома си, за да се грижи за нея с много внимание и обич.

Момиченцето се ражда през октомври в болница „Майчин дом”. Тя е третото дете в семейството, но не е желана защото е от женски пол. След раждането майката изпада в следродилна депресия и за кратко е настанена в психиатрия. Скоро след това и двамата родители се отказват от Лили и се съгласяват тя да бъде осиновена. Тогава Отдел за „Закрила на детето – Красно село” и фондация „За Нашите Деца” започват да търсят приемно семейство за детето, за да не се налага да прекарва нито ден в социален дом. Те предлагат на приемната майка Галя да поеме грижата за нея, докато за малката се намерят осиновители. На Галя не й е нужно много време за размисъл – още когато вижда малката Лили в болницата тя решава да й стане приемна майка. След няколко двете с бебето се прибират заедно вкъщи.

Галя взема решение да се посвети на приемната грижа през май. Следва обучение и оценка от специалистите на Центъра по приемна грижа на фондация „За Нашите Деца” като в целия процес я съпровожда социалният й работник Боряна Стоилкова. От ноември Галя е официално одобрена за приемен родител. Тя има съпруг и две биологични дъщери на 18 и на 15 години, които изцяло я подкрепят в решението да помага на деца в нужда. Всички заедно с вълнение подготвят пространството за малката Лили в дома им – купуват й креватче и украсяват стаята й с бебешки играчки и аксесоари. Пристигането на Лили е истински празник за цялото семейство и тя се радва на голямо внимание и обич. Всички помагат на Галя в грижата за мъничето. И това ще бъде така, докато се появяват осиновителите на Лили.

„Много съм щастлива, че за Лили беше намерено толкова бързо най-доброто решение за нея и че сега се чувства чудесно в новия си дом. Точно такива случаи ме мотивират да продължа да подкрепям приемните родители, които дават шанс на изоставените деца да разберат какво е истинско семейство”, каза Боряна Стоилкова от Центъра по приемна грижа към фондация „За Нашите Деца”.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.