Продължава грижата за децата в Могилино

Продължава повишването на качеството на грижа за децата и младежите в дома. На двама от младежите беше поставен слухов апарат и индивидуалната работа с тях с логопед има за цел привикване и подобряване на слуховите възприятия като реч, думи, музика, тишина.

март 31 2008

Продължава повишването на качеството на грижа за децата и младежите в дома. На двама от младежите беше поставен слухов апарат и индивидуалната работа с тях с логопед има за цел привикване и подобряване на слуховите възприятия като реч, думи, музика, тишина.

Децата и младежите се запознават със стоматологичното обслужване – чрез обяснения, нагледни материали и др.

Домуващите бяха посетени от хематолог, който направи препоръки за допълнителни изследвания. Допълнителни специалисти (ортопед, хирург, педиатър, невролог) също прегледаха всички домуващи. Специалист от болницата за активно лечение по ортопедия – Горна баня също направи обстоен преглед на децата и домуващите, които имат нужда от специализирана намеса на ортопед и травматолог, както и от ендопротезиране.

Затоплянето на времето доведе до по-чести извеждания на домуващите навън и организиране на занимания на открито. Това се отразява позитивно върху емоционалното им състояние и води до обогатяване на възприятия и ниво на ориентираност.

Допълнителната грижа, предоставяна от кинезитерапевти и рехабилитатори, продължава да дава положителни резултати. Благодарение на провежданите масажи, релаксиращи техники и раздвижвания, много от децата, които в началото бяха на легло, по гръб, със свити крачета започнаха да правят първите си самостоятелни крачки. Походката им става все по-уверена и все по-активно играят с топки и играчки. Развновесието и ориентацията им в пространството също са подобрени значително.

Ежедневната работа на възпитателите се подкрепя и консултира от ключовите работници по проекта, финанциран от УНИЦЕФ. Провеждат се общи занимания по арт терапия – рисуване, изработване на мартеници, монтесори терапия, спортни занимания. Постигнато е ниво на подобряване уменията за правилно хранене, чрез използване на прибори и салфетки и е подобрена хигиената при хранене. При по-неподвижните деца основен акцент в дейността на ключовите работници е индивидуалната работа, подпомагане процеса на правилно хранене и търсене и прилагане на методи за подобряване нивото на общуване възрастен – дете.

Хранене:
В менюто на децата и младежите продължават да се включват яйца, риба, плодове и зеленчуци. Периодът на адаптация с новите вкусове за децата и младежите вече премина и сега по-лесно се приемат храните. Част от децата приемат хранителни добавки към дневното меню. Часовете за хранене се спазват. Храната се сервира топла. Културата на хранене на децата се подобрява.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.