Семейството на малкия Деян не го изостави в дом

Малкият Деян* се ражда преди 8 месеца. Днес той щеше да бъде в институция, щеше да бъде едно от близо 1800-те малчугани, които живеят в домовете за бебета и деца до 3 години.

август 24 2012

Малкият Деян* се ражда преди 8 месеца. Днес той щеше да бъде в институция, щеше да бъде едно от близо 1800-те малчугани, които живеят в домовете за бебета и деца до 3 години.

За щастие още преди да се роди, баба му събира смелост и се обажда в детския център на фондация „За Нашите Деца” в Пловдив, за да потърси подкрепа, защото дъщеря й иска да изостави все още нероденото си бебе. Експертите на фондацията се отзовават веднага и се срещат със семейството на бъдещата майка още на следващия ден. Тогава става ясно, че майката на Деян – Дарина е разделена с бащата, с когото имат още едно дете на 8 години. Дарина не иска да отглежда бебето си сама и възнамерява да го остави за отглеждане в институция, а семейството й подкрепя нейното решение.

Социалните работници на фондацията разговарят най-напред с родителите на Дарина – обясняват им къде ще попадне техният внук, разказват им за живота в социалния дом за бебета – за самотата, за ефектите от този живот, за това, че в първите месеци от живота си малкият Деян ще прекара без индивидуална ласка, грижа или обич, докато евентуално някой пожелае да го осинови. Обещават и, че дъщеря им няма да бъде сама, че екипът на центъра ще бъде до нея, до тогава, докогато придобие увереност, че може да продължи грижата за двете си деца сама.

Семейството проявява голяма чувствителност към бъдещето, която се очертава за все още неродения им внук. И резултатът …. още същата седмица експертите от детския ни център в Пловдив се срещат не само с бъдещата майка, но и с бъдещия баща – оказва се, че и двамата са решили да не позволяват на детето им да се случи това, което са им разказали родителите на Дарина след срещата със социалните работници на „За Нашите Деца”. Решили са и да се съберат и да бъдат отново семейство.

Деян се ражда малко преди Коледа, но майка му и баща му вече нямат дилема и са сигурни, че ще се грижат за него и ще го обичат, както и по-голямото си дете. Експертите на фондацията не ги оставят сами – подкрепят ги още в родилното, подкрепят ги и в материално отношение – помагат им да осигурят най-необходимото за посрещането на бебето. Работата със семейството на малкия Деян продължава и днес и ще продължи, докато родителите имат нужда от помощта на фондацията.

Деян е само едно от десетките бебета и деца, които благодарение на ежедневната работа и усилия на експертите от фондация „За Нашите Деца“ не попадат в социален дом. Само през първите шест месеца на 2012 г. тези деца са 119.

* Имената са променени.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.