Столичният кмет Йорданка Фандъкова стана кръстница на три деца

Кметът на София Йорданка Фандъкова стана кръстник на три деца – Анжелика, Христиан и Вяра. Трите деца имат родители благодарение на социалните работници и психолозите от фондация „За Нашите Деца”.

май 27 2010

Кметът на София Йорданка Фандъкова стана кръстник на три деца – Анжелика, Христиан и Вяра. Трите деца имат родители благодарение на социалните работници и психолозите от фондация „За Нашите Деца”. Вяра е на 4 години. Нейната майка я изоставя в родилното отделение, а социалните работници на фондацията й намират осиновители – семейство Александрови. Малкият Христиан е бил в опасност да се раздели със своята майка в родилното отделение, но намесата на социалния работник в болницата е помогнал на майката да вземе решение да задържи детето си. 7-месечната Анжелика е бебе, което е „пътувало” от Бургас, за да се роди в София и да бъде изоставена от родителите си. В таксито към родилния дом, майката на Анжелика започва да ражда. И шофьорът я кара в родилното отделение на болницата „Света София”. След като специалистите консултират майката в родилното отделение, бебето се връща у дома с майка си.

Преди да започне ритуалът Иванка Шалапатова – директор на фондация „За Нашите Деца” поздрави всички гости и заяви: „Ние имаме за задача да насърчаваме родителите да взимат правилните решения за децата си, както и да бъдат добри и отговорни към своите малчугани. Ние вярваме, че у нас няма лоши родители – има хора, които се нуждаят от подкрепа, за да бъдат съвестни и изпълнителни в своето родителство. Разбира се, нашата цел е децата да имат своите семейства, но не на всяка цена – когато за детето има риск, ние сме първите, които предприемаме мерки детето да бъде настанено в друго семейство.” Иванка Шалапатова благодари на Столичната община за подкрепата, както и на специалистите на фондацията, които правят възможно бъдещето на децата в техните семейства.
Столичният градоначалник Йорданка Фандъкова подари на децата по едно кръстче и им нарече да са здрави, обичани и подкрепяни от своите родители. „Аз вярвам, че мястото на всяко дете е при семейството и неговите родители. Ние, в Столична община, подкрепяме социалните си домове, но отлично осъзнаваме, че никой не може да се грижи по-добре за децата от техните майка и татко.”, каза Йорданка Фандъкова. Тя обеща, че ще продължи да следи как се развиват децата в техните семейства и ще насърчава родителите да правят най-доброто за своите деца.
Центърът за обществена подкрепа „Света София” е създаден през 2007 година и в него работят социални работници, психолози, фамилни терапевти, рехабилитатори и лекари – консултанти. Те помагат на родилки да не се разделят с бебетата си, на приемни родители и осиновители, както и на семейства, които имат трудности в отглеждането на децата си. Центърът се финансира със средства от общинския бюджет.
Фондация „За Нашите Деца” спечели конкурс и управлява центъра до 2012 година. От началото на годината Центърът помага на повече от 120 деца, от които 13 деца с увреждания, 33 бебета и деца до 3 години с цел превенция на изоставянето в родилното отделение , както и на 91 малчугани в техните семейства, за които има риск от раздяла с родителите. Центърът работи и с 37 кандидати за приемни родители и одобрени семейства.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.