Татковци дебютират с клип в подкрепа на бащинството

Влиянието на мъжете за пълноценното развитие на децата е съществено. На света има приблизително 3,5 млрд. мъже и всички те са различни – високи и ниски, богати и бедни… Има обаче нещо, което обединява огромен брой от тях: 4 от всеки 5 мъже са нечии бащи.

февруари 16 2015

Влиянието на мъжете за пълноценното развитие на децата е съществено. На света има приблизително 3,5 млрд. мъже и всички те са различни – високи и ниски, богати и бедни… Има обаче нещо, което обединява огромен брой от тях: 4 от всеки 5 мъже са нечии бащи. Дори и да не са биологични родители, почти всички мъже по света имат връзка с деца в ролята си на доведени бащи, братя, чичовци, дядовци, учители, наставници, треньори или просто приятели.

Първите проучвания на бащинството в България показват, че най-често тласнати от желанието си да осигуряват парите вкъщи, все още много мъже в България остават извън грижите за децата.

За да подкрепят татковците, партньорите в кампанията „Да бъдеш Баща“ инициираха заснемането на първия професионален видеоклип в подкрепа на бащинството в България. По интригуващ и емоционален начин той показва моменти от живота на бащи и техните деца и ни окуражава да се замислим колко важна е тази връзка. Негов режисьор е Ясен Григоров. Творческият екип, който стои зад създаването на видеото е рекламна агенция Реформа и продуцентска къща 5th Degree.

Обединение от 10 неправителствени организации стартираха кампания „Да бъдеш баща“ през септември 2014 г. Нейната цел е да насочи общественото внимание върху значимостта на бащината роля за пълноценното развитие на детето. Работейки за отварянето на повече възможности пред татковци и деца да прекарат пълноценно време заедно, партньорите в „Да бъдеш Баща“ организираха „Седмица на Бащата“ (ноември 2014), в която се включиха много семейства и над 100 различни организации от страната.

„Да бъдеш Баща” е част от международна кампания MenCare – a global fatherhood campaign, която се провежда в над 20 страни от 5 континента. MenCare се стреми да подкрепя мъжете в ролята им на грижовни, справедливи, отговорни и неагресивни родители и настойници с оглед на пълноценно развитие на децата. В България кампанията се реализира с подкрепата на OAK Foundation.

Основни партньори: Фондация „Асоциация Анимус“, „Български център за джендър изследвания“, Фондация „Джендър образование, изследвания и технологии“, Фондация „За Нашите Деца“, „Институт по социални дейности и практики“, Фондация „Лале“, Национална мрежа за децата, Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, Асоциация „Родители“ (основен координатор), „Център за изследвания и политики за жените“.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.