Учениците от Монтана: Важно е децата да бъдат изслушвани

Ученици от Общински детски съвет в Монтана се включиха във форум за правата на децата в Монтана.

декември 28 2015

Ученици от Общински детски съвет в Монтана се включиха във форум за правата на децата в Монтана. Това се случи по време на кръгла маса, организирана от фондация „За Нашите Деца“, част от проекта „Медиите, бизнесът и аз ЗА нашите деца“. Младежите трябваше да покажат чрез проектите си как си представят живота на децата в институции, сравнен с тези, които са отглеждани в семейна среда. В дискусиите децата споделиха, че за тях най-важно е да бъдат изслушвани от възрастните и мнението им да бъде уважавано.

Ето какво споделиха част от участниците в дискусията, посветена на правата на децата :

„Моите права са спазени, защото семейството ми е подсигурило всичко. Когато едно дете не се чувства комфортно в училище и спокойствието му се нарушава от проблемни ученици, тогава правата му са нарушени. Или ако го бият у дома. Трябва да се съобразяваме с всяко едно дете. Важно е да бъдем изслушвани. Ние сме бъдещето на този свят. Искаме да изкажем мнението си дори и пред хора, които не желаят да ни чуят. Не се отказваме. Понякога ни изслушват, някога – не. Но това не ни кара да се отказваме. Детският общински съвет в Монтана ме научи да бъда по-открита и да се изказвам, без да се притеснявам. Ако видя, че правата на някое дете бъдат нарушени, ще кажа първо на майка ми, тя работи в социалната сфера. Освен това ще помогна на детето, дори и с риск да пострадам. Ще го заведа в съответната институция, която да вземе мерки “ , Ина Пламенова, 16 г.

„Както и децата, така и много възрастни не знаят своите права и съответно не ги спазват. Лично моите права мисля, че са спазени. Работата в Общински детски съвет ме научи на много неща – най-вече на това да съм по-отговорна и по-активна, да имам по-голямо самочувствие и да изразявам своето мнение. Моите връстници обаче не знаят своите права и не си ги отстояват. Тези проблеми трябва да се дебатират по-често. В училище например изразяват недоволство във връзка с обучението си, но не отстояват идеите си. Ние имаме право да казваме това, което мислим. Дори и да се обърнем към училищния инспекторат, когато става въпрос за образование“, Веселина Герасимова, 12 кл.

„Смятам, че моите права са спазени. Някои деца обаче са с нарушени права. Отчасти това се случва, защото самите те не са добре информирани. Смятам, че ще е много хубаво, ако в училище има допълнително информация – в часа на класа например да се разискват правата на децата и ако са нарушени, да се вземат съответните мерки. Рядко някой ни пита за мнението ни. Затова пък ние отиваме при възрастните и си изказваме мнението. В училище правата ни често се нарушават“, Александра Найденова, 15 г.

„Трябва да бъдем чути и да се съобразяват с нашето мнение – какво искаме и какво казваме. Вкъщи нямаме проблеми с родителите си, но в училище учителите не искат да ни чуят. Те си знаят тяхното, смятат, че не знаем нищо, възприемат ни за малки. Не се държат добре с нас, понякога ни обиждат. Случвало се е в час учителката да обижда децата. Дори и директорите не ни обръщат внимание, мислят, че лъжем. Ако видя дете, което е в нужда и с нарушени права, ще му помогна“, Виктория Петрова, 15 г.

След кръглите маси в Благоевград, Варна и Пловдив, Монтана, проектът завършва със заключителен форум в София на 15 януари. Там фондация „За Нашите Деца“ възнамерява да постави темата за правото на децата да растат в семейство в европейски контекст.

Проектът „Медиите, бизнесът и аз ЗА нашите деца“ се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.
www.ngogrants.bg

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.