Хуманитарна помощ за захвърленото бебе от Рудозем

Социалните работници от Центъра за обществена подкрепа в София и екипа на фондация „За Нашите Деца“ изпратиха хуманитарна помощ на Отдела за закрила на детето в гр. Смолян. Помощта е предназначена за новороденото, което беше захвърлено от майка си в кофа за боклук минути след като беше родено.

юли 30 2008

Социалните работници от Центъра за обществена подкрепа в София и екипа на фондация „За Нашите Деца“ изпратиха хуманитарна помощ на Отдела за закрила на детето в гр. Смолян. Помощта е предназначена за новороденото, което беше захвърлено от майка си в кофа за боклук минути след като беше родено. В момента малката Илиана е настанена в болницата в Смолян, а майката се възстановява в здравното заведение в Мадан. „Ние правим този хуманен жест към детето, защото то започна живота си по недобър начин. Освен, че е в болница, изоставено от майка си, бебето няма никакви лични вещи, а здравното заведение и отдела за закрила на детето нямат възможност да реагират бързо“, заяви Иванка Шалапатова, директор на фондацията при изпращането на пакетите с хуманитарна помощ.

Фондация „За Нашите Деца“ подарява на малкото момиченце комплект за изписване на бебето, камизолки, бодина, ританки, детски костюмчета, бебешки чорапки, шишета за хранене, адаптирана храна, мляко за новородени и плюшени играчки. Така освен физическото оцеляване, малката Илина ще има и меченце, което ще е най-близкият и приятел, когато заспива, допълниха социалните работници от Центъра за обществена подкрепа „Св. София“. Освен материалната подкрепа, фондацията е готова да предостави и методологична помощ на Отдела за закрила на детето в гр. Смолян. Социални работници имат готовност да пътуват до родния град на Илияна, да направят оценка на случая и да направят съвместен план за действие заедно с местния орган по закрила на детето.

Фондация „За Нашите Деца“ не подкрепя престъпното поведение срещу деца, заяви още Иванка Шалапатова. Според нея обаче когато не сме до родителя преди престъпното му поведение срещу децата, трябва да го подкрепим сред това, дори майка и дете да не са повече никога заедно.

Майката на родената в тоалетната Илияна е сервитьорка и роди в работно време. Двадесет и две годишната Атанаска е отскоро назначена на работа и след раждането спокойно се е върнала към задълженията си. Хора от заведението дочули странни звуци  от тоалетната и съобщили на полицията. Униформените откриха бебето завито в найлонова торба в кошчето за боклук в дамската тоалетна. То било с непрекъсната пъпна връв и с плацента. Илиана е второто дете за 22-годишната Атанаска.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.