fbpx

Започва строежът на къща за деца, лишени от родителска грижа – алтернатива на социалните домове

Фондация „За Нашите Деца“, с подкрепата на представители на българския бизнес и институциите, дадоха начало на строежа на къща за деца, лишени от родителска грижа.

декември 21 2014

Фондация „За Нашите Деца“, с подкрепата на представители на българския бизнес и институциите, дадоха начало на строежа на къща за деца, лишени от родителска грижа. Символичната първа копка на къщата направиха г-жа Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор бюджет и човешки ресурси, г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, г-н Ангел Ангелов, собственик на Градус и г-жа Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация “За Нашите Деца”.

 

Строежът на къщата е в основата на кампанията „Бъди герой!“, чиито двигатели са Градус и фондация “За Нашите Деца”, подкрепяни от Столична община и други дарители – поддръжници на каузата. Детска къща на фондация „За Нашите Деца“ ще подслони деца, лишени от родителска грижа и ще им предостави уютен временен дом в семейство, далеч от потискащата среда на социалните домове. Според статистиката, страната ни е на първо място в Европа по брой изоставени бебета. В България всяка година около 2000 деца биват изоставени в институции, където живеят в изолация и самота. Детската къща ще даде шанс на бебетата, лишени от родителски грижи да получат необходимите за всяко дете грижи, топлина и живот в семейна среда.

 

В къщата ще бъдат настанени бебета, изоставени от родителите си в първите седмици от своя живот. За тях ще се грижат истинско семейство и специалисти, които ще им осигурят индивидуално внимание според техните нужди. Детската къща е и шанс за по-бързото намиране на истински дом и семейство за бебетата. Целта е престоят им в къщата да бъде минимален, като през това време екипът на фондация „За Нашите Деца“ ще работи с родните семейства, приемни родители или осиновители за децата така, че скоро те да живеят в истинско и сигурно семейство.
Кампанията „Бъди герой!“ представя една различна благотворителност и е пример за успешен модел на сътрудничество. Кампанията показва как три различни сектора от обществото могат да се обединят около грижата за децата на България и да им осигурят по-добра среда на живот.

 

 

Всяко българско дете ни е ценно. Трябва да правим всичко по силите ни, за да расте то здраво и щастливо, в сигурна и спокойна среда.“ – сподели г-жа Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор бюджет и човешки ресурси и съмишленик на проекта.

 

Екипът на фондация „За Нашите Деца“ вече 22 години променя съдбата на деца в риск. Осигуряването на по-добро бъдеще за тях ни мотивира да създадем Детска къща – едно специално място, в което новородени и малки деца в риск да намерят топлина, семеен уют и грижа и това да даде силен старт на техния живот. За щастие имаме подкрепата на нашите партньори, защото това е трудна мисия и нейният успех зависи от това да сме заедно.“ – допълни г-жа Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация “За Нашите Деца”.

 

Кампанията „Бъди герой!“, посветена на събирането на средства за построяване на къщата е пример и за успешен модел на благотворителност, който ангажира и бизнеса и гражданите, съпричастни към каузата. Срещу всяка покупка на продукт с марката Градус компанията отделя сума за построяването на Детската къща, като не просто инвестира средства, но и споделя със своите потребители важността и напредъка на проекта.
Вярваме, че всяка компания трябва да бъде отговорна както към своите потребители и служители, така и към цялото общество. С този проект не просто даряваме, но и правим нашите клиенти по-отговорни и съпричастни към проблемите на децата. За мен Детската къща е символ на това колко много можем да направим заедно бизнеса, институциите и неправителствените организации и пример за модел, който трябва да се прилага във всяка една сфера.“ – сподели г-н Ангел Ангелов, собственик на Градус.

Кампанията „Бъди герой!“ продължава, а прогресът по набирането на средства може да бъде проследен ежедневно на нейния сайт. Благодарение на дадената публичност на кампанията и широкия обществен интерес към каузата на фондация „За Нашите Деца“ към инициативата се присъединяват още „Дънди прешъс металс“ Челопеч и други бизнес и частни дарители, които правят възможно стартирането на строителството. Активната подкрепа на всички партньори и съмишленици и през следващата година е ключова за по-бързото осигуряване на необходимите средства.

Проектът Детска къща се организира в партньорство със Столична община, която предостави право на строеж на фондация „За Нашите Деца” за реализиране на сградата.

Столична община има последователна политика в грижата за хора в неравностойно положение и особено за децата, лишени от родителска грижа. Застанахме зад тази кауза без колебание и се радваме, че своята подкрепа оказаха и други ключови партньори“ – сподели г-жа Фандъкова.

Детска къща ще бъде построена в близост до Центъра за обществена подкрепа „Св. София“ в столицата, а строежът се очаква да бъде завършен към средата на 2015 г. Набирането на средства за осигуряване на всички необходими материали за успешното й финализиране продължава и през следващата година.

Повече за кампанията „Бъди герой!“ и строежа на Детска къща вижте на www.geroi.gradus.bg.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.