fbpx

Ангелът на Нели

март 23 2017

Нели е 7-годишно красиво къдрокосо момиченце, чиято кратка,  но  твърде  проблемна  житейска   история  би  впечатлила всеки романист. Родната й майка я изоставя няколко месеца след раждането й без драми и емоции. Следват настанявания в роднинско  семейство,  дом за деца,  втори дом за деца без  родители. Последната  раздяла,  с приемното  семейство, което я отглежда в продължение на една  година, е свързана  с много  противоречиви  чувства:  и добри, и лоши.  Красивото Нели“ /така  са  я   наричали в приемното  семейство / е  било  обект и на  обожание,  и на  агресия.

За щастие преди две години, щастливият обрат на съдбата среща Нели с нейната осиновителка, в чието лице тя най-сетне намира своя ангел и се чувства спокойна и сигурна. За майка си, Нели е най-желаното и мечтано дете на света. Но приказката не продължава щастливо за малкото момиче и майка й.

Заради палавия си характер Нели често се прибира след игра вкъщи със синина или драскотина. Такава една синина по непредпазливост става причина от детската градина, която тя посещава, да изпратят тревожен сигнал с предположение за насилие в семейството на момиченцето.

Този сигнал е причина тя и майка й да бъдат насочени към специалистите в Центъра за обществена подкрепа на фондацията. Майката на Нели дойде при нас силно тревожна и притеснена как, ако ги разделят, детето би понесло една  поредна  раздяла и то с  човек, към когото най-после се е  привързала. Видно бе, че двете са привързани една към друга, както  майка  и родно  дете. Усещането за  безусловно  приемане  беше  част  от   атмосферата  около  тях. Двете бяха изградили силна емоционална връзка помежду си и евентуална раздяла, би имала негативен ефект върху момичето.

Включихме ги в нашата програма „Семейна  подкрепа за сигурна  грижа“, не само за да изясним спора има ли  насилие или детето  е  палаво  и непредпазливо, а и за да окажем необходимата подкрепа на майката. Ситуацията изискваше и ние проведохме спешни обучителни срещи в детското заведение, за да обърнем внимание на дълбочината и деликатността на осиновителната тема и рисковете, които носят  разделите за отговорността, която носят институциите, работещи  с деца и  семейства,  когато  влизат в досег с осиновители и осиновени, както и за необходимостта от внимателен подход към особеностите им  в  периода на  адаптация и приобщаване.

Тази подкрепа, съчетана с консултативни сесии за окуражаване на майката, музикотерапията и хипотерапията, които посещаваше детето, дадоха много добър резултат за  социализирането на Нели и затвърждаването  на  здравословни  правила  и граници.  Постепенно Нели и майка й успяха да изградят свои правила за поведение и вече се радват на споделеното време за любимите си занимания.

Днес Нели расте щастлива и обичана, играе и се забавлява със своите връстници, дори е готова да посрещне първия учебен ден. А екипът на фондацията ще продължи да следи нейното развитие и процеса на адаптация, за да подкрепи в случай на необходимост самотната майка в грижите за детето й.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.