fbpx

Анита и Никол – бъдещето е пред нас

март 05 2021

Днес ще ви разкажем историята на Никол и Анита. Пътищата на фондация „За нашите деца“ и майката Анита се пресякоха през изминалата 2020-та година.

Работата ни с нея за укрепване на родителските умения, повишаване на увереността и силите й за справяне с родителството дойде като резултат от съвместните ни усилия с друго семейство, част от нашата програма „Семейна подкрепа“.  

Първата среща на Габриела Тодорова – експерт от организацията с майката беше през ноември. Тогава Анита е едва на 18 години. Момиче  надарено с природна интелигентност и естествено влечение към медицината.  

Тя и бащата на Никол се разделят няколко месеца по-рано, когато той споделя, че си е намерил нова партньорка. Младата жена е била уверена, че е намерила човека на живота си, ето защо след тези новини тя остава без подкрепата на своя партньор, съкрушена с още 3 месеца до края на своята бременност. Минава доста време докато се съвземе.

До ден днешен тя изпитва съмнения в себе си, но успява всеки ден, гледайки в очите на 8-месечната си дъщеря, да намери нов смисъл за предстоящия ден.  

Когато бебето се ражда, Анита преобръща живота си, напук на бившия си вече приятел. Родилката намира опора в майка си Вили, брат си Дарин и съпругата му Анелия. Именно те са семейството, което като част от нашата програма за семейна подкрепа, успя да ни насочи към проблемите на момичето.  

Всички те заедно присъстват на срещите с нашите експерти. Младите майки – Анита и Анелия се допълват взаимно, давайки си опора. Двете са със сходни съдби и не спират да си помагат в отглеждането на малките дъщери. 

Никол е момиченце на по-малко от годинка. Тя често боледува, но е будно и енергично дете, жадно да изследва света около себе си. Анита успява да даде на дъщеричката си много любов и грижи. Стимулира детето да прави своите първи крачки, храни го с подходяща храна, чете му книжки… и тайничко се надява Симон (бащата и нейната голяма любов) отново да потърси нея, или поне дъщеря си. 

Макар и недовършила своето образование, майката (има желание да се запише във вечерно училище след като Никол започне да посещава детско заведение), проявява интерес към медицината.

Самата тя често влиза заедно с експерта на фондация „За нашите деца“ в аптеката и успява да обясни състоянието на детето си с терминология и в детайл. Анита успява много умело да дава лекарствата на момиченцето си по точните предписания на лекарите и разбира точното му състояние като същински медик.  

Габриела в лицето на неин социален консултант, разпознава в нея потенциала и се опитва да я насочи в правилна посока за завършване на образование. След подходяща шлифовка, младата майка може да се превърне в достоен за поклон лекар. 

Семейството обаче, едва свързва двата края… Ето защо ние от Фондацията си поставяме за мисия да помогнем с каквото е необходимо, за да осигурим щастието на Анита и Никол.

Освен с материална подкрепа (програмата за спешна семейна подкрепа), помагаме на семейството в изграждането на правилни родителски умения, напътствия в грижите към бебетата и отношенията им с партньори. 

От началото на 2020та година, обучихме и подкрепихме 64 семейства. Нашата подкрепа към семействата, жадуващи да даряват обич, е възможна благодарение на партньорството ни с The Human Safety Net – глобалната инициатива на Дженерали, целяща да отключи потенциала на хората и да подпомогне деца в уязвимо състояние. 

 

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.