fbpx

Чудото Палечка

Тя е малкото чудо на едни усмихнати млади родители

май 21 2021

Историята на Палечка започва в един голям град, преди почти година, когато родителите на нашата героиня научават, че най-голямата им мечта се е сбъднала. Така започва трепетното очакване на тяхното малко бебе. Всичко започнало като в приказките, но за съжаление и за разлика от приказките, в живота има непредвидени моменти.  

Една сутрин, майката на Палечка разбрала, че нещо не е наред, а лекарите установяват инфекция. Бременността преминала в лечение и  притеснения дали всичко с малкото чудо на тези млади хора ще бъде наред. Въпреки успокоенията на лекарите и навреме взетите мерки, малката Палечка се ражда с медицински проблемпоставена й е тежка диагноза. Мама и татко не губят надежда, готови са да направят всичко по силите си, за да расте тяхното малко момиченце щастливо и пълноценно. Започват да търсят подкрепа за Палечка.

От социалните мрежи научават за едно място, където хората вярват в надеждата, правят чудеса и даряват с безгранична любов малките си герои – фондация „За Нашите Деца“Така нашата малка героиня попадна в Центъра за обществена подкрепа „Щастливо детство“ 

За работата с малкото момиченце ни разказа нашият рехабилитатор Кети Лазарова:

Денят, в който я взех в ръцете си, Тя ми се усмихна с най-топлата беззъба усмивка. В този момент разбрах, че Тя може и ще се справи. Помня много ясно първата минута, в която започнахме работа заедно. Аз – напълно сигурна, че ще седи стабилно един ден. Тя – любопитна, какво правим на пода. 

Като всяко начало и нашето не беше лесно. Преминахме заедно през всички тежки моменти, през различни рехабилитационни техники за подобряване на кординацията, развновесието и за стабилизацията. Пропътувахме заедно целия път през обръщането, изправянето, опитите за сядане и задържане на центъра на тежестта, научихме се да падаме и ставаме – винаги заедно. Изправихме се ръка за ръка пред етапните диагнози, прегледи и нови симптоми. Променяхме плана си, според успехите и неуспехите си. Не се разочаровахме и не загубихме вяра 

Всеки ден, когато идваше при мен, виждах как очите й грейват все по-ярко. Виждах едни ръчички, които можеха да гушват мама все по-силно. Стъпка по стъпка, малко по-малко се Палечка започна да се изправя сама. Започна да запазва вътрешния и външния си баланс все по-добре. Изследваше света много по-уверено. А с нея и мама и тати ставаха все по-спокойни и по-сигурни, че Палечка ще се справи. Ден след ден тези будни млади хора все повече вярваха в своето прекрасно дете. Те бяха на пода до нея, подкрепяха я денонощно. Те знаеха, че тя може!  

И тя можеше, ставаше все по-уверена, въпреки диагнозите, въпреки мненията.  

Тя успя с огромни усилия и борба.  

Тя успя, благодарение на обичта и вярата на родителите си.  

Тя успя, благодарение на екипа от професионалисти, всеки от които дава  най-доброто, на което е способен и цялата си любов. Тя успя, защото имаше къде и как тази магия да се случи.“ 

Малкото момиченце и нейните родители преодоляват всички предизвикателства благодарение на подкрепата на екипа на фондация „За Нашите Деца“, но и благодарение на вярата на нашите съмишленици и партньори от The Human Safety Net и Дженерали България, които инвестират в развитието на нашите услуги за ранно детско развитие. 

Днес Палечка продължава своето пътешествие, а ние ще останем още малко до нея.  

И един ден ще я пуснем да полети сама и напълно уверена към магичното бъдеще. 

 

 

Програма за редовни дарения

Ре:дарител

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.