fbpx

ЦОП „Св. София“ към фондация „За нашите деца“ подкрепи семейство да преодолeе трудностите и да остане заедно

юли 14 2017

Преди година от Център за обществена подкрепа „Св. София“ към фондация „За нашите деца“ започнахме работа с Диляна. Тя беше самотна майка с много ниски доходи. Това й пречеше да се грижи пълноценно за двегодишната си дъщеричка Катерина и тя потърси помощ от специалистите в ЦОП. Ние помогнахме на майката, консултирахме я как да стимулира развитието на детето, осигурихме й различни материали.

Докато работихме с нея, Диляна се събра с бащата на Катерина, ожениха се и заживяха като семейство. В грижите за детето се включи и бабата на Катерина по бащина линия. Много скоро новото семейството получи повод за радост, но и за притеснение – Диляна сподели с нас, че е бременна. Бебчето беше неочаквано, но силно желано от семейството. Майката беше притеснена дали ще може да се справи с отглеждането на второ дете. Диляна не беше здравно осигурена и проследяването на бременността също я тревожеше много.

Ние от ЦОП „Св. София“ направихме всичко необходимо, за да се почувства Диляна сигурна и спокойна. Свързахме се със специалисти в столична болница, които се погрижиха за нея – бяха й направени всички необходими прегледи и изследвания. Няколко седмици преди да се роди бебето, от ЦОП осигурихме на семейството креватче, леген, дрехи, памперси, бебешка козметика и др. Диляна вече беше спокойна, че всичко е подготвено за нея и новия член на семейството – малката Антония.

Но трудностите за семейството не приключиха дотук. Няколко дни след изписването от родилно отделение, Диляна забеляза, че Антония диша трудно. Оказа се, че бебенцето е получило пневмония, която останала незабелязана при раждането. Диляна и Антония изкараха близо две седмици в болницата, а през това време Катерина също се разболя. С готовност се притекохме на помощ на семейството и закупихме нужните лекарства, за които те нямаха средства. В този труден момент почина бабата, която помагаше на родителите. Семейството прие много тежко загубата, а бащата е съсипан от мъка. Ние сме неотлъчно до семейството и ги подкрепихме през тези изпитания. Въпреки че им е трудно, те намират сили да продължат да се борят за децата си, а нашата помощ – материална и емоционална, им дава надежда, че заедно могат да се справят с всички предизвикателства.

От фондация „За нашите деца“ продължаваме да подкрепяме семейството, защото вярваме, че няма по-важно от това децата да растат в семейна среда, обградени от любовта и грижата на мама и татко. А в семейството на Диляна има още една радостна новина – успешно записахме Катерина на детска градина, която тя ще започне да посещава от есента. Там момиченцето ще се срещне със свои връстници, ще подобри българския си език и ще продължи да се развива.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.