Денят се познава от сутринта, а годината – от първия успешен случай

януари 11 2019

Денят се познава от сутринта“ гласи старата българска поговорка.

Във фондация „За Нашите Деца“ интерпретираме тези думи по малко по-различен начин. Ние вярваме, че когато годината стартира с истински успех, е повече от сигурно, че и останалите 364 дни ще се увенчаят с положителни резултати. Такива надежди споделя Фикрие Байдакова – социален работник в Центъра ни за обществена подкрепа „Св. София“.

Фифи изпрати 2018-та година, спасявайки от изоставяне още едно бебенце, и посрещна новата година със същия успех. Благодарение на нейния професионализъм и умение да предразполага клиентите си да споделят с нея и да й се доверяват, както в качеството й на социален работник, така и на приятел, малкият Александър ще расте в прегръдките на мама и татко.

С Анелия, Мариян и техния син Александър, Фифи се запознала, след като получила сигнал от II САГБАЛ Шейново, където всеки четвъртък тя дава дежурства. От болницата й казали, че имат нужда от нейната подкрепа за непълнолетна майка, която имала опасения, че няма да се справи с грижите за детенцето си.

Фифи се отзовала на сигнала веднага. Поговорила си с младите родители, разпитала ги за семейството им, готови ли са те самите да поемат тази отговорна роля.

„Майката беше много уплашена. Не знаеше дали ще успее да се грижи добре за Алекс, но в очите й се четеше, че го обича и много иска да задържи детето си,“ разказва Фикрие.

Виждайки че нито майката, нито таткото искат да се разделят с бебето си, Фифи ги уверила, че независимо какви страхове имат и пред какви проблеми се изправят, тя и целият екип на фондация „За Нашите Деца“ ще ги подкрепи, ще бъде до тях във всеки един момент, когато се чувстват несигурни.

Обнадеждени, че не са сами в това предизвикателство, младите родители решили, че ще се приберат вкъщи с Александър, но ще продължат да работят с Фифи. А у дома вече ги очаква комплектът „Първи грижи за новороденото“, който съдържа всичко необходимо за посрещане на бебето – ваничка за къпане, пелени, козметика, дрешки и др.

В следващите месеци, Фифи и семейството ще продължат да се срещат редовно, тя ще продължи да ги насърчава и да им дава съвети как да бъдат добри родители – как да къпят бебето, как да го хранят правилно, какво да правят, когато плаче, как да си играят с него и други полезни насоки.

„С майката и таткото ще продължа да работя дотогава, докато не съм сигурна, че са готови сами да поемат грижите за Александър,“ казва Фикрие.

Фифи е част от екипа на фондация „За Нашите Деца“ от година и половина. Първата й среща с екипа на организацията е когато кандидатства при нас за стаж в ЦОП „Св. София“. Оттогава, Фикрие е предотвратила десетки раздели и е променила съдбите на много деца, които иначе може би днес нямаше да живеят в сигурна семейна среда. Помогнала е и много изоставени деца отново да намерят пътя към своите семейства. Тя споделя, че моменти като тези я карат да вярва, че социалната работа е нейното призвание и е щастлива, че има възможността да допринася за щастливата развръзка на много истории.

Като днешната.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.