fbpx

Големите очаквания

ноември 10 2021

Още от първата си глътка въздух детето се бори да оцелее, да порасне, да стане човек. Или поне това е очакването на един родител, желаещ най- доброто за своето дете. Очакванията са още по- големи, когато детето е дългоочаквано в едно семейство. Тогава надеждата е силна и обхваща всички- мама, татко, едните баба и дядо, другите баба и дядо.

Когато детето е на път късно, не според очакванията ни, то мечтите ни са големи и обяснението е „Сега е трябвало да стане“, „Така е писано“, „Нещо велико ще направи моето дете“. Но когато е дългоочаквано и се появява хем твърдо късно в живота ни, хем твърде рано, за да нямаме притеснения?!

Такава е и историята на нашата недоносена Галя. Появява се в живота на Лили и Филип чрез ин витро процедура, която е необходима поради репродуктивни проблеми на Лили. Всичко върви по план, по думите на специалиста, който проследява бременността. По план е до момента на необходимостта от преждевременно раждане, което се налага, заради високото кръвно налягане на Лили. Има риск за живота и на двете скъпи момичета за Филип.

Клиниката, в която ражда Лили е АГ Селена. В 32 г. с. на бял свят се появява Галя, която тежи едва 1 кг и 500 грама, но за жалост нейната борба няма да спре до тук. Освен проблема с ниските килограми, основен за детето става лицева аномалия. Непредвидено за родителите и семействата им, за специалистите, Галя се ражда с лицеви аномалии- цепка на небцето и устната. Шокът за Филип е огромен, за Лили това е жестоко. Майката не може да осъзнае случващото се, тя трудно се възстановява от операцията и високото кръвно налягане, а вида на недоносената дългоочаквана рожба я плаши много. Лили не е в състояние да разбира здравните специалист, Филип също не знае за кого да се тревожи. Двамата се оплитат в страх и шок, изненада и неопитност. Очаквали са да прегърнат детето си, очаквали са да покажат детето си на техните родители- здраво. Очакванията пък на родителите на Лили и Филип са да помагат в отглеждането на Галя, а сега те виждат дете, което не могат да приемат. Подлагат на сериозен натиск двамата млади родители, които не са готови на тяхната реакция, защото са имали други очаквания. И така се завърта колелото, в което за цялото семейство изхода е да изоставят Галя.

Точно след заявяването на това желание, Мария Владимирова- психолог в АГ Селена, подава сигнал към Стела Александрова за семейство, което иска да изостави новородено. В рамките на няколко часа се реализира среща, на която присъстват всички от семейството на Галя. „Натиска върху обърканите родители си личеше, психологът също ни предупреди, че те не приемат детето с тази аномалия“. По време на срещата социалният работник дава яснота за този вид аномалии, споделя опит от други случаи с такива. Лили се успокоява само когато чува, че „Ти си майката, ти взимаш решенията за твоето дете“. Двамата с Филип събират смелост и са категорични, че ще се борят за Галя. Макар и трудно за тях, родителите им преглъщат това, но не спират да декларират липсата на подкрепа от тях за преодоляване на трудностите пред семейството.

С Лили и Филип е подписано 30 дневно споразумение на ниво родилно отделение. Лили е изписана, а Галя остава в Неонатологията, за да наддаде до заветните 2 килограма. По време на този период, социалният работник от ЦОП За деца и родители, поддържа тясна връзка с психолога от Селена, който дава информация за развитието на детето. С Лили са проведени множество телефонни разговори, тъй като тя е от отдалечено населено място. Социалния работник не спира да събира информация, да консултира майката за специалисти, които работят с деца с лицеви аномалии. Лили проведе разговор и с родител за подкрепа на деца с лицеви аномалии, който вдъхна надежда на майката. Лили е консултирана за чести срещи с Галя, за да не загуби връзката с детето и да бъде част от всеки малък напредък, който момиченцето прави. Въпреки липсата на подкрепа, очакванията на Филип и Лили започват да стават реалистични, започват да гледат на случващото се като едно препятствие по пътя към пълното щастие. Лили споделя, че се е научила да решава проблемите стъпка по стъпка, да не очаква много и да се радва на мъничкото. Така Галя успява да излезе от Неонатологията и е настанена по медицински показатели в ДМСГД Стара Загора, където Лили успява да я вижда по- често, да се обучава да я храни със специализиран биберон, а мъничкото вързопче да наддава на килограми, за да посети УМБАЛ Св. Георги където да се проведе първата операция с помощта на д-р Гигов и екипа му. А реалистичните очаквания на Филип и Лили са след това са вече придобили увереност, да приберат в дома си Галя, която ще продължава да се бори с цепката на небцето до пълното си възстановяване, но под грижите на своята майка и баща. А бабите и дядовците?! Те вече се радват на щастието на своите деца и ще подкрепят двамата, защото да очакваш е различно от това да случваш.

За нас остава работата да продължава до тогава, докато Лили, Филип и Галя не ни кажат, че нямат нужда от нас. За момента Лили споделя, че е намерила добър приятел в лицето на специалиста от ЦОП, който иска да продължи да я подкрепя, макар и само по телефона, а за социалния работник не остава нищо друго освен да продължава да изслушва и подпомага семейството, защото Галя заслужава да расте в семейството, което я обича безкрайно и умее да й осигури развитието в най- раната детска възраст, да подпомогне детето да расте без големите очаквания…

 

Галя расте щастлива с мама и татко, обградена от обич и грижа благодарение на подкрепата на екипа на фондация „За Нашите Деца“, но и благодарение на вярата на нашите партньори от Допелхерц България, които инвестират в превенцията от изоставяне.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.