fbpx

Историята на Даяна и новите очила

Малката Даяна, която от половин година ползва нашите услугите за ранно детско развитие вече е едно прохождащо малко момиченце, което реди кули от кубчета и с все повече интерес опознава света.

май 14 2021

Даяна е родена през есента на 2019 г. и има вродено увреждане на очен нерв. Това е и причината, поради която през лятото на 2020 година, майката на Даяна за първи път се обръща към Рая – старши експерт „Ранна детска интервенция“.

Още при раждането лекарите диагностицират Даяна с увреждане на пикочните пътища, поради което се налагат редица изследвания, придружени от терапии и продължителен болничен престой.  През първия месец майка и забелязва, че момиченцето криви очите си, а по-късно едното и око започва да трепти. Поставена и е втора тежка диагноза – Фонова ретинопатия и ретинални съдови изменения, освен това има по един диоптър на всяко око и се налага да носи очила. Издадено и е експертно решение на ТЕЛК 60% вид и степен на увреждане с чужда помощ.

Продължителният болничен престой и особеностите на увреждането на детето, водят до това, че то изостава в развитието си и на 8 месечна възраст все още не може да пълзи, не играе с играчки, не следи предмети с поглед и не казва срички.

Рая изготвя индивидуален план за развитието на детето, който включва занимания за развиване на уменията на Даяна в областта на грубата и фината моторика, комуникацията, както и различни дейности за сетивно стимулиране.

Изследванията и лекарствата от чужбина натоварват финансово семейния бюджет, но историята и трогва нашите дарители от Grand Optics и те осигуряват на Даяна специални детски очила, които помагат на зрението и да не се влошава.

В първите години от живота, докато децата все още не познават формите и имената на предметите, зрението е изключително важно, за да могат да учат, да се ориентират в средата, която ги заобикаля, да се чувстват сигурни и смело да навлизат в приказния свят на игрите. Очилата на Даяна и помогнаха не само да вижда по-добре, а и да се усмихва на света с неговите пъстри цветове, форми и лица на любимите и хора.

Резултатът от работата с Рая е, че днес Даяна освен, че пълзи, прави стъпки, като се държи за неподвижна опора, подрежда кубчета в редица, слага и вади предмети от кутия, опитва се да отвинтва капачка на шише, казва ‘’ма – ма’’, ‘’бо-бо’’ /когато иска бонбони/ и обича да слуша детски песни.

Колкото по-рано се подкрепи едно дете, толкова по-добри са шансовете му, то да развие своя пълен потенциал. Ако имате съмнения, че Вашето дете има физически или емоционален проблем, не се колебайте да потърсите подкрепа от специалист.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.