fbpx

Иван и Лилия – силата на общуването

март 12 2021

Днес ще ви разкажем историята на седемгодишният Иван и неговата майка Лилия. Момченцето е желано и чакано дете – ражда се от втора, нормално протекла бременност. То живее в гр. Пловдив с двамата си родители и своя по-голям брат.

Трудността при изговарянето на определени звукове и болка в стъпалата на малкия Иван, обаче се оказват голяма пречка той да общува пълноценно с околните. След години работа от страна на специалисти логопеди и ортопеди, няма подобрение в състоянието на детето. Не след дълго, Лилия научава за нас – фондация „За Нашите Деца“, от социалните мрежи и препоръки на познати родители. Тя взима решението да се свърже по телефона с експертът Атанаска Тонева, като в последствие идва на място за консултация в офиса ни. 

Майката на Иван е учителка и има сериозни здравословни проблеми – алергична астма, диабет, диабетна полиневропатия. През лятото на 2020та година е претърпяла операция на ръката – срязани сухожилия и нерви на дясната ръка. Така поради невъзможност за справяне със ситуацията у дома, тя търси нашата помощ. 

Работата със семейството стартира с изготвянето на комплексна индивидуална оценка за Иван. Осъществена е среща с логопед, след която е финализиран и план за логопедични услуги. В хода на работата се установи нужда от рехабилитация с кинезитерапевт за справяне с проблемите при стъпване на детето. 

Към настоящият момент момченцето редовно се среща с нашите специалисти, като всички ние сме в постоянна координация помежду си.

В рамките на само няколко месеца има напредък в говорното развитие на Иван – той различава повече звуци, като вече е поставени са звуци „Ц“ и „К“.  Лилия сподели, че промяната в говора на нейния син е голяма. Ученикът вече не се притеснява да говори и е много по–спокоен в общуването си с хора. Майката споделя, че е много щастлива от промените, които вижда в момчето.

Каква по-голяма радост за един родител от това да вижда напредък в развитието на своето дете? 

 

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.