Йоан и Калоян

Историята на две момчета в Дневния ни център

юли 16 2021

Петгодишните близнаци Йоан и Калоян са деца с неуточнено разстройство на психичното развитие. 

При пристигането си във фондацията, те не контактуват и не забелязват дори, че са заедно. Не правят очен контакт и дори не реагират на имената си. Всеки от тях е затворен в свой собствен отчужден и напълно непознат за нас свят.

След задълбочен анализ на състоянието им, екипът на центъра изготви програма, съобразена с потребностите на всеки от тях и започна работа. Програмата включва индивидуален терапевтичен подход и дейностите са насочени към подкрепа и разгръщане на потенциала на двете момчета. Работата на специалистите ни е насочена към плавен, емпатичен и щадящ преход, чрез който непознатите светове на Йоан и Калоян да се напаснат, доколкото е възможно, с реалността на останалите.  Това е дълъг процес, който изисква професионални умения и търпение, но и много разбиране, внимание, обич и отдаденост. 

С децата работи мултидисциплинарен екип от логопед, специалист Ранна детска интервенция и специален педагог. Терапевтичната програма действа благоприятно на близнаците, те се чувстват добре и идват с желание в Дневния център.

Двете момчета изградиха умения за установяване на очен контакт. Те са много интуитивни – разпознават различни изображения, харесват да използват различни стимули като дървени пъзели и смело се впускат в невербална комуникация, помагайки си с жестов език. Появиха се и идеи за съревнование между двамата за внимание и играчки, което отчитаме като напредък в тяхното развитие,  социализация и уменията им за отстояване на себе си. 

Съществено важно за развитието им е вниманието и работата на родителите вкъщи. Майката на Йоан и Калоян е силно отдадена на своите специални момчета. В началото беше доста уплашена, в хода на консултациите с нашите специалисти, тя става все по-уверена и търсеща най-добрия подход към синовете си. Прилага с много любов и внимание препоръките на екипа на центъра за заниманията у дома. Нейното прекрасно и деликатно чувство за хумор е ключово за осигуряването на една естествена и позитивна среда на развитие за Йоан и Калоян. 

Обсъждаме с нея новостите в методите за стимулиране на детското развитие и сме убедени, че една от последните терапии, при която се наблюдава положителна промяна в сложното състояние на децата, е The Listening Program. Това е музикална терапия, създадена от невролози, която анализира състоянието на мозъка и влияе върху оптималното му състояние. В случая на Йоан и Калоян, тя помага именно на този плавен преход на ума им, подкрепя и уменията им да комуникират, макар и невербално. В България има само един терапевт, провеждащ програмата – Олга Георгиева. Към момента децата са минали първия курс от 7 терапии.  

Ние търсим възможности да подкрепим майката за да преминат децата втори курс на терапия. 

 

Двете братчета и родителите им преодоляват всички предизвикателства благодарение на подкрепата на екипа на фондация „За Нашите Деца“, но и благодарение на вярата на нашите съмишленици и партньори от The Human Safety Net и Дженерали България, които инвестират в развитието на нашите услуги за ранно детско развитие. 

 

 

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.