Как едно дете с аутизъм каза „Здравей!“ на света

юни 14 2017

Надежда е прекрасно 5-годишно момиченце, но има поставена диагноза аутизъм. Майката сама потърси съдействие в ЦОП „Св. София“ с молба психолог да работи с дъщеря й. Жената с мъка сподели, че персоналът в детската градина не може да се справи с Надежда, защото тя отказва да слуша и не комуникира с никого.
Когато започнахме работа с детето, то не общуваше, не говореше, не поглеждаше никого в очите, страхуваше да докосва предмети и се плашеше дори от тихи шумове. В процеса на работа с нея нашите специалисти установиха, че Надежда има много добра памет. Едва 5-годишна, тя вече познаваше цифрите и буквите от азбуката, можеше да реди сравнително трудни пъзели, но не можеше да показва годините си с пръстчета и отказваше да помаха за „Здравей!“.

Работихме упорито с детето, обградихме я с внимание и любов, направихме всичко по силите си, за да подобрим състоянието й. Три месеца след срещата ни Надето уверено ни гледаше в очите, помаха за първи път с ръка и каза „Здравей!“ на света.

Месец по-късно детето произнесе в ЦОП „Св. София“ думата „ДА“ за първи път в 5-годишния си живот и ни накара да се гордеем с работата, която вършим.

Днес Надето с удоволствие показва с пръстчета числата от 1 до 5, не се страхува от по-силни звуци и без проблем докосва всякакви предмети. Общува все по-спокойно. Следващата ни цел е да видим как Надежда смело пука сапунен мехур и му се радва.

Ние продължаваме интензивна работа с нея, за да постигнем заедно още повече успехи, да направим по-щастливо детството й, да създадем още поводи за радост сред близките й.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.