fbpx

Как с подкрепата на ЦОП „Св. София“ родителите на Криси уверено се грижат за дъщеря си

април 20 2017

Криси е 5-годишно синеоко момиченце, с много жив темперамент и  ослепителен чар, с който отдавна е покорило родителите си. Детето живее вече 4 години със своите осиновители. Те имат богат  родителски опит, белязан със смърт на пораснал син, който  обаче  не  им помага  особено в поставянето  на  граници  и  въвеждането на правила в ежедневието. Правилата, границите, здравословните ограничения и възпитание  постоянно    се  отлагат за  някой друг  път.  И  така ден след  ден… Интелигентни  хора, те имат  представа  за  „подводните камъни“ в осиновителната тема, обмислят идеята  да разкрият на Криси, че е осиновена. Тази задача обаче изглежда  прекалено сложна  за тях на фона  на  тяхната  неувереност  и  ослепителния  чар на момиченцето.

Желанието им да направят най-доброто за Криси, да й съобщят по най-безболезнения за нея начин, че е осиновена ги доведе в нашия Център за обществена подкрепа.

Заедно изготвихме програма за подкрепа, в която включихме всичко, което е в пряка  връзка с начина на  отглеждане на детето. Родителите преминаха обучение за особеностите на дете, прекарало част от живота си в институция, насочихме ги относно търпението за отглеждането му и необходимостта от сензитивност за да изберат подходящия момент, за разкриване на истината. Криси нямаше следи от изоставяне или травми от отхвърляне предвид ранната възраст, на която бе посрещнато в новото си семейство. Затова в сесиите с тях говорихме за развитието и възпитанието на здравото, добре интегрирано домашно дете в норма и в минимална степен за особеностите на осиновеното дете. Помогнахме им да осмислят необходимостта да поставят възпитателна рамка за Криси, за да бъде утвърден авторитета на възрастните в семейството. Насочихме вниманието на семейството и към тематични приказки и истории, които им помогнаха да поддържат темата за осиновителната тайна непринудено, в домашен контекст.

Наблюдавахме и Криси, проследихме как реагира  в нова среда,  как възприема нови лица и стимули, как изследва  средата, колко често търси родителите си, в какви ситуации и какъв е тип привързаност е изградила към тях, как се вписва  в средата на  други  деца на нейната възраст.

Включихме я в група по музикотерапия, за да развием общуването й с други  добре  интегрирани осиновени деца. Работихме с нея, за да засилим вниманието й към теми, които да помогнат в разкриването на тайната. Част от семейните сесии  с  присъствието на  Криси  през  игрови  и  изобразителни дейности посветихме на  осиновителната  тема и  разкриването на   тайната  за  осиновяването. В началото детето игнорираше опитите на родителите си да говорят за предисторията ?. Днес тя сама отваря книжката с приказката за „осиновеното  лисиче“ и изразява  желание тримата да четат и да говорят открито за това.

Родителите на Криси се срещнаха с други осиновители, които се чувстваха осъществени и удовлетворени, защото са се справили  с този специфичен вид грижа. Обменят опит с тях и си помагат взаимно. Днес те са по-уверени и постепенно разкриват пред Криси истината за нейния произход.

Сигурни сме, че те ще се справят. А ние ще сме до тях винаги когато се нуждаят от подкрепата ни.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.