fbpx

Колко са 6 месеца, когато си на 4 години?

Всеки, който се е грижил за малко дете, знае, че 6 месеца от неговия живот могат да са цяла вечност, могат да са един миг, а може да са и двете.

април 27 2021

Ние в Детска къща измерваме в дни връщането на детството на едно дете. Установихме, че 6 месеца са времето, за което едно уплашено, тъжно, мълчаливо, недхранено, скрито, изгубено дете се сдобива с неустоима усмивка, самочувствие, увереност, любопитност, неспирна бъбривост и присъща игривост.

Ели дойде при нас на 7 ноември 2020 г., в полунощ, със своите по-големи брат и сестра. Само две големи уплашени очи се виждаха зад креслото, зад което се скри.

Седмици наред почти не говореше, играеше сама някъде настрани, скриваше се под леглото от всеки чужд човек, влязъл в къщата. Тя нямаше никакво понятие за цветове, форми, плодове, зеленчуци, цветя, животни, сезони, дни на седмицата. Едва можеше да говори разбираемо, не беше чувала за Дядо Коледа и Баба Марта, нямаше и представа какво е рожден ден, имен ден, празник…

За нея светът беше едно страшно и тъмно място, от което предпочиташе да се крие.

За шест месеца в детската ни къща Ели порастна с 4 години и 6 месеца! Научи, че е хубаво да имаш своя стая и легло, свои дрешки и играчки. С удоволствие се наслаждава на утринен тоалет, вечерен душ, избор на тоалети и прически, рисуване, моделиране, апликиране, готвене, сервиране, пазаруване, пеене, танцуване.

Ели празнува за първи път в къщата своя имен ден, рожден ден на приятел, Коледа и Нова Година, Баба Марта, Трети март, Първа пролет.

малката Ели прави мъфини в Детска къщаВече няма търпение да отиде в детската градина, където е записана и нетърпеливо обяснява на д-р Станчева, че не се страхува от инжекции, защото иначе няма да я вземат в градината. Обожава сесиите си с Алекс (психологът от ЦОП „Света София) и Ани (логопедът от ЦОП „Щастливо детство“), първа се облича и обува за часовете по детска йога в Дневен център и всяка сутрин се интересува какво интересно сме им предвидили за деня – посещение на детска солна стая, изложба на дракони, куклен театър или нещо ново, което не е опитвала.

За 6 месеца грижи в Детска къща, старанието и вниманието на специалистите от различните ни услуги на и обичта на детегледачките Ели откри своето детство, усмихва му се и ежедневно празнува своите 4 години и 6 месеца.

 

 

Мариана Соколова

Ръководител Детска къща

 

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.