fbpx

Кръщелницата Баба Марта

декември 04 2013

В народните вярвания е разпространено поверието, че ако си наречеш един ден от март, по него ще познаеш каква година ти предстои.За Даниела този ден е първи март. Тогава тя даде име на новородената си дъщеричка Мартина и си я взе вкъщи от родилния дом. Така благодарение на подкрепата на фондация За Нашите Деца Мартина започна своя живот в прегръдките на мама, а не в институция.

Срещнахме се с Даниела в родилното отделение ден след като беше родила четвъртото си дете. Беше готова да го остави за временно отглеждане в дом и се колебаеше дали да му даде име. Ситуацията й бе тежка и тя не виждаше как ще се справи – заедно с родителите си, с тримата си братя и двете си сестри живеят в много лишения в малко и скромно обзаведено жилище. Тя сама се грижи за трите си по-големи деца дъщеря на 6 години и двама сина на 4 и 3 години. Няма мъж до себе си и е благодарна на своите родители, че й помагат с децата, въпреки липсата на достатъчно място за всички.

Разказахме на Даниела за последиците за новородените деца от живота в институция, дори и да е временен. Обяснихме й колко е важно тя самата да даде име на момиченцето.

Скоро след това майката напусна болницата, за да се погрижи за по-големите си деца. Следващият път се видяхме в жилището на родителите й. Обсъдихме с тях как могат да помогнат на детето, тъй като са ангажирани със съдбата му. Те споделиха, че ще имат нужда от подкрепа, заради материалните трудности и липсата на доходи и достатъчно място за всички деца в жилището.

Ние заявихме готовност да им подадем ръка и уговорихме съвместно посещение в болницата, за да може бебето да получи име от своята майка, което е право на всяко дете. Усетили, че не са сами, семейството взе решение да поеме грижат за бебето, въпреки всички трудности. За да могат да се справят с посрещането на детето у дома, им осигурихме пакет с всичко необходимо за изписването. Предстоеше малкото момиченце да се прибере у дома на 1 март и затова семейството избра името Мартина.Така Баба Марта стана кръщелница на бебето, което имаше щастието да бъде прието от своето семейство, а не да бъде изоставено.

Продължихме да работим с Даниела и роднините й след като се прибраха у дома. Насочихме ги да изберат личен лекар на детето, за да осигурят нужната здравна грижа за него. Предоставихме им детско креватче, обяснихме им как да кандидатстват за общинско жилище, помогнахме им при подаването на документите. Пред тях има още много трудности, но вярваме, че ако са заедно и с нашата подкрепа, ще се справят с грижите за малката Мартина.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.