fbpx

„Малките-големи битки“ на едно приемно семейство

април 03 2020

Малкият Динко идва на бял свят през един студен февруарски ден на 2019 г., но вместо да бъде посрещнат от топла майчина прегръдка, е изоставен от майка си веднага след раждането. Следващите месеци мъничето прекарва в самотата и изолацията на болничната стая. Своят шанс да расте щастлив и обичан в истинско семейство, Динко получава пет месеца след раждането си, когато с помощта на социалните работници и на Центъра по Приемна Грижа към  фондация „За Нашите деца“ е настанен в семейството на професионалната приемна майка Юлиана Узунова.

Това е първият истински дом за малкото дребосъче. Семейство Узунови не само дават подслон, грижи и  обич на малкия Динко, но благодарение на своя дългогодишния  опит навреме откриват, че детето има известно забавяне в развитието в следствие на болничния престой. Пет месечният Динко все още не може да  държи главата си много стабилно, не  може да се преобръща от една страна на друга, да стои в  седнало положение, бързо се уморява. Изследванията потвърждават диагнозата „хипотоничност“, здравните експерти са категорични, че изхода на лечението при това състояние, зависи основно от навременната диагностика, както и  от адекватните грижи, които се полагат за развитието на детето.

Затова веднага след поставянето на диагнозата, семейство Узунови започват да водят Динко два пъти седмично на рехабилитация за укрепване на мускулния тонус.  Не след дълго първите положителни резултати от посещенията при кинезитерапевта, са налице. Детето вече може да седи стабилно, има добра опора на стъпалата, започва да хваща подадените му  играчки и предмети и успява да ги прехвърля между ръцете си, дори вече сам си събува  чорапите.

Освен физическата активност, грижите и вниманието на Юлиана и семейството й значително подобряват и емоционалното състояние на  Динко. Постепенно той започва да  общува с поглед и гласни звуци, смее се с глас и дори произнася повторяеми звуци. А за доброто му развитие помагат и непрестанните игри с на децата на семейството – Петър и Мариам. Благодарение на тях, той живее в света на децата.

Състоянието на Динко се подобрява с всеки един изминал ден, той вече лази и дори се опитва да се изправя, споделя Юлиана.

Но хубавите неща не свършват до тук. След изтичането на шест месеца от настаняването му в приемното семейство, предстои той да бъде включен в Регистъра за осиновяване и да намери своето истинско семейство, което да продължи да го дарява с цялата си любов и грижи, така както го правят сега семейство Узунови.

А до тогава, Юлиана и семейството й ще продължават да водят „малките-големи битки“ за физическото, психическо и емоционално укрепване на малкия Динко,  за да може както казва приемната майка, „новите му мама и тати да се радват на едно здраво и щастливо дете“.

 

Юлиана Узунова е една от приемните майки, до които фондация „За Нашите Деца“ е и в днешната трудна ситуация и продължава да ги подкрепя, за да може повече деца да живеят щастливи и обичани в истинска семейна среда. Подкрепете ни, за да продължаваме да помагаме на децата и семействата, които имат нужда. Можете да го направите тук.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.