fbpx

Мария – от №11 до номер №1

август 02 2016

Мария се ражда в началото на новата 2016 . Появата й на бял свят не е нито чакана, нито желана. Мария е единадесетото дете в семейството. Майка й не е планирала появата не само на момиченцето, но и на останалите си деца. Не е следила бременността си при лекар и ражда Мария преждевременно. Бебето е недоносено и с ниско тегло. Майката няма желание да задържи рожбата си. У дома си тя не разполага с елементарни битови условия за отглеждане на бебето, липсват ток и вода. Не среща и подкрепа от страна на семейството си. Заради рисковите условия, при които отглежда по-големите си деца, някои от тях са изведени и настанени в социални институции, за други са намерени приемни семейства.

Съдбата на Мария вероятно щеше да е същата като на братята и сестрите й и още в невръстна възраст да попадне в социална институция, ако не се бяха намесили социалните работници от Отдел за закрила на детето и експерти от фондация За Нашите Деца. Те успяват да намерят най-добрия вариант за бъдещото отглеждане на Мария. В родилния дом също съдействат и успяват да задържат бебето за малко по-дълъг период, докато бъде открито подходящо приемно семейство. Късметът се усмихва на невръстната Мария и благодарение на бързата намеса на фондация За Нашите Деца тя не прекарва нито ден в социален дом. Момиченцето няма и месец, когато е изписано от родилния дом и е настанено в приемно семейство. За новите й майка и татко това е първото приемно детенце и те го чакат с огромен трепет и вълнение. Вярват твърдо в това, че за Мария е най-добре да живее в сигурна семейна среда, където ще я отглеждат с любов и ласка. Грижите за бебето поемат не само майката и таткото, но и вече порасналата им дъщеря, която също има свое детенце.

Приемната майка записва Мария при педиатър, който да я следи интензивно, тъй като е родена недоносена. Жената има опит в отглеждането на бебета с ниско тегло, защото и дъщеря й и внучка й се появяват по-рано на бял свят. Чувствителна е и към проблемите на недоносените деца, защото дъщеря й като дете преодолява доста трудности в развитието си. Приемната майка е наясно, че за Мария са нужни грижи, наблюдение и внимание, за да може да укрепне. Семейството разчита и на помощта на социалните работници от фондацията, които са с тях неотлъчно и следят развитието на момиченцето.

Днес Мария не е поредното изоставено дете, което живее в изолацията на социална институция. Тя няма да е една от многото, за които никой не помни кога за пръв път са започнали да гугукат, кога са пробили първите зъбки и са направили първите крачици. Мария днес е №1 в своето приемно семейство. Тя е обичана, подкрепяна и обгрижвана. И вече създава щастливите си първи спомени.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.