Мими в страната на чудесата

Или как с общи усилия помогнахме едно дете да расте здраво и щастливо и върнахме надеждата на родителите му

юли 02 2021

Това е историята на малката Мария. Ако я попитате, къде живее, тутакси ще ви отговори, че „разбира се принцесите и техните придворни обитават приказния замък на улицата с най-сладките череши в най-голямото кралство“.

Заедно в кралството на Мими живеят мама, тати и нейната по-голяма сестра. 

Нашата малка героиня е едно 4-годишно слънчево дете, включено в програмата ни за комплексна подкрепа за успешно интегриране в образователната система на деца със специфични потребности и деца под закрила към Центъра за обществена подкрепа „Щастливо детство“. 

Майка й научава за фондация  „За Нашите Деца“ в болницата, в труден за семейството момент. На детето била поставена тежка диагноза. Там, в болницата, тя разбрала, че въпреки тежките думи на лекарите има едни  хора, които могат да помогнат на нейната малка принцеса.  

Мария дойде при нас през ноември миналата година – недоверчива и изплашена. Доведоха я родителите й – изморени и притеснени, почти загубили надежда за детето си. Гледаше ни с огромните си зелени очи и сякаш искаше да ни разкаже как се чувства, но не можеше. Веднага  я усетихме и видяхме потенциала и искрата в очите й. От първия ден  започнахме работа с нея. В началото идваше плаха, гледаше ни с учудване и малко недоверие, но и с много любопитство. А ние като една задружна дружина на Робин Худ, поведохме Мария през магични светове. С креативния ни логопед откриваха вълшебни думи и правеха магични картички за мама. С рехабилитатора преследваха разбойници през омагьосаната гора и се катереха по високи дървета, за да видят върховете на  планините. Със специалния педагог откриваха цветни цифри и букви. 

Накрая всички заедно танцувахме на кралски бал, пременени в най- красивите си рокли, а Мими беше нашата приказна принцеса. Малко по малко детето започна да се смее по-силно,  да танцува и да ни говори все по-уверено.

Мария вече смело тичаше към черешовите дървета на нейната улица, които преди бяха недостижими за нея.   

След няколко месечна работа на нашия екип,  Мими от неуверена, изплашена, мълчалива и затворена в себе си, с предизвикателства в развитието,  се превърна в цветна пеперуда, която не спира да говори, познава всички цветове, букви и цифри. Скача като белия заек, катери се като пантера, тича и играе наравно с другите деца, справя се с всички задачи много по-успешно, показва завидни резултати в детската градина, защото може. Защото заедно успяхме. 

Днес лицата на всички онези хора, които седяха зад Мими греят, но едни усмивки греят много по-силно – тези на нейните родители. Те са много по-спокойни и уверени за момиченцето си.  

Мария е здраво и щастливо дете.  

Нейните родители ни дадоха шанс да помогнем, а ние им върнахме надеждата.  

 

Успяхме да направим това и благодарение на вярата на нашите съмишленици и партньори от The Human Safety Net и Дженерали България, които инвестират в развитието на нашите услуги за ранно детско развитие. 

 

 

Програма за редовни дарения

Ре:дарител

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.