fbpx

Представяме ви Ваня Иванова – приемна майка, чиито любов и грижи лекуват белезите в душата на Светли, преживял насилие в родното семейство

април 27 2017

Днес ще ви разкажем как любовта и грижите на една приемна майка могат да излекуват белезите в душата на дете, преживяло насилие в родното си семейство и загубило вяра в справедливостта на света около него.

Светлин е едно от българските деца, чието най-ранно детство е белязано от насилие и то от родното му семейство, от мама и татко, които би трябвало да го дарят с най-много любов и грижи. Какво е преживяло момчето в най-ранната си детска възраст, можем само да гадаем, но преди 4 години Отдел “Закрила на детето” извежда Светли от рисковата за него семейна среда и го настанява в дом за медико-социални грижи.

Остава там няколко месеца, след които е върнат в биологичното си семейство, но за кратко. След като детето става свидетел на домашно насилие над сестра му, то е поставено под полицейска закрила и за втори път е настанено в дом за медико-социални грижи, където остава до 3-годишната си възраст.

Съдбата се усмихва на детето и през лятото на 2015 г. то започва своя нов живот в семейството на професионална приемна майка. Двамата се запознават и се харесват още докато Светли е в социалната институция, и с нетърпение очакват да заживеят заедно.

Баба Ваня, така Светлин нарича приемната си майка, го обгражда с цялата си любов, внимание и грижи. И най-важното – осигурява му сигурна и спокойна среда без стресови ситуации, в която детето започна да разгръща своите способности и качества. Е, понякога като всички деца боледува, но иначе е енергично и обичливо дете. С удоволствие посещава детската градина, вече има много приятелчета и там, и в квартала, в който живее.

Иванка отделя много време и внимание в подготовка и подкрепа на Светли за срещите му с родните родители, с които продължава да поддържа контакт. Присъства на всяка от тях, за да е спокойно детето. Въпреки това то все още показва индикации за преживяно насилие и отказва да контактува с биологичната си майка. Заради тази все още непреживяна травма, със съдействието на Фондация “За Нашите Деца” и нашия център по приемна грижа, приемната му майка търси психологическа подкрепа за Светлин. Осигурихме и други подкрепящи услуги, с които по – лесно да преодолее последствията от трудното си детство. Логопед се грижи за усъвършенстване на говора му. А заради предпочитанията му към силни звукове и опасни дейности като катерене по дърво, баба Ваня е решила да го запише да тренира карате.

Ние искрено вярваме, че с любовта, топлината и грижите на приемната му майка, белезите в душата на Светли ще зараснат и той ще порасне слънчево и усмихнато дете. А ние ще го подкрепяме винаги, когато има нужда от нас.

* С оглед спазване на конфиденциалността, имената в историята са променени.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.