Пъзелът на живота

юли 28 2014

Тази история е продължение на „Всеки един от нас е чудо“.

Март 2014- та, втората пролет в живота на Петър

Ако си представим, че животът на един човек е пъзел, колко ли елемента ще бъдат достатъчни за да стане картината пълна? 10 000, 1 000 000? За колко време може да се подреди?

Това са трудни въпроси, на които няма еднозначен отговор. Със сигурност е дълъг процес, толкова дълъг, колкото един човешки живот. И най-удивително е как могат да се променят нюансите, линиите, картината, както се променят намеренията, чувствата, хората, свързани с човека във всеки един момент. Това си е чудо.

15 месеца живот, 15 епизода, 15 живописни картини в пъзела на живота на Петър. Майка му слушаше и възприемаше напътствията на специалиста, наблюдаваше детето си и споделяше. Тя бавно и сигурно се превърна в най-добрия учител и терапевт за момченцето.

С трепет в сърцето приемаше всеки напредък на детето, отмерваше времето до постиженията му със скрити сълзи, с дълги въздишки, но с непоколебимост и вяра. Ден след ден Петър набираше сила в мускулите на ръчичките си и бавно и сигурно пръстите му се доближаваха до желаната и все още недостижима играчка над главата му. И се случи в един миг, в секунда, която не можа да побере удара на сърцето му. За тази секунда се подготвяше месеци наред. Майка му 4-5 пъти на ден тренираше мускулите на ръцете и краката с гимнастика и нежен масаж.

Тя имаше цел – Петър да проходи. Но до достигането й разбра, че има време и малки победи, благодарение на които, усещайки силата в себе си, детето да се отдаде на свободата на движението. Петър също имаше своите цели – да достига до желаното място сам, лазейки до това, което го примамва с цветовете и формата си. А наградата за геройството е най-милата, най-желана усмивка на света – усмивката на мама.

С първото си дете никога не съм знаела какво да очаквам, не съм се вглеждала в нея, не съм знаела на колко месеца е редно да задържи стабилно главата си, да протяга ръце към играчките, кога да седи стабилно на дупе. Сега знам, вие ми помогнахте да се науча и да бъда полезна за второто си дете, което е специално, дойде, за да ни бъде учител, дойде с любов и с болка.

Картината на първите 15 месеца е вече подредена, изпълнена е с форми, цветове, дава усещане за емоциите, които са преплетени в тези 15 месеца. И в този епизод от живота на семейството има всичко – шок, тревога, пропадане, надежда, подкрепа, вяра, усърдие, труд, благодарност, смирение, но най-вече любов.

Петър радва с усмивката си при всяка среща, провокира с желанието си за игри, уверено крачи към новите предизвикателства и към елементите от пъзела на живота му, които да достигне с ръка и да открие мястото им на картината.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.