fbpx

Още едно дете расте здраво и обичано от мама и татко

Ивета получи шанса да остане в дома си и да се развива с любовта и грижите на родителите си.

април 23 2021

Найден и Виолета на пръв поглед са двама души от многото в България, изоставени от родителите си и израснали в институция, без шанс да се докоснат до майчина ласка, да живеят в семейна среда, която да ги подкрепя.

Каква е разликата между Виолета, Найден и статистиката на изоставените деца в България? Разликата е, че те са родители на прекрасната Ивета, която расте в семейството им, обградена с много любов.  Двамата се грижат един за друг, подкрепят се, обичат се силно и заедно решават да имат дете. Имат ясен и начертан план и на пръв поглед нищо не може да го обърка. Но съдбата има други планове…  

Виолета ражда здраво бебе Ивета – 3,450 кг и 48 см. В началото всичко върви добре, но едва навършило месец, бебето е прието в Детска клиника с повръщане и загуба на тегло – признак за недохранване. Болничните служители подават сигнал в Отдела за закрила на детето – Пловдив, а от там се обърнаха за подкрепа на семейството към нашия ЦОП „За деца и родители“.

Случаят пое социалният работник Маргарита Чернева, която започна трудна битка за съхраняване на семейството, за да има Ивета шанса да остане в дома си и да се развива с любовта и грижите на мама и татко.  

„Работих усилено с майката, докато детето беше в болницата – заедно начертахме схема за храненето на детето, научих я как да разпознава нуждите му, как да прегръща нежно детето. 

Множеството телефонни разговори с Отдела за закрила на детето, срещите с ръководството на дома в Брацигово, където е отгледана Виолета, и посещенията в болницата доведоха до решения в интерес на детето – то остана при родителите си, а ние се ангажирахме да ги подкрепяме в усилията им да се грижат пълноценно за него. 

Насочих усилията си към подкрепа и изграждане на родителски капацитет у двамата, а благодарение на подкрепата на дарители, осигурихме пелени и адаптирано мляко за детето. „

Днес Ивета расте здраво, усмихнато и обичано от мама и татко момиченцечиито родители с нашата подкрепа са пример, че да израснеш в институция не е клеймо и стигма, а предизвикателство да повярваш и докажеш, че можеш да разчупиш статуквото и да бъдеш обичан и обичащ.  

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.