С подкрепата на ЦОП „Св. София“ една майка се грижи по-добре за детето си

декември 09 2016

Михаела е едно от децата, родени в семейства с тежки финансови затруднения. Бащата скоро ги напуска и оставя майката и бабата да се справят сами с отглеждането на детето. Майката Валерия е млада и неопитна и макар да обича дъщеря си, не умее да се грижи добре за нея. Единствените доходи на семейството идват от бабата, която работи в училище, но те са недостатъчни и семейството се обърна за помощ към специалистите на ЦОП „Св. София“.

Включихме Валерия в програмата „Превенция на изоставянето – Семейна подкрепа за сигурна грижа“, закупихме избрани от нея хранителни продукти, съдействахме да бъде поставена спирала, с цел предотвратяване на нежелана бременност. Разговаряхме за това как да полага по-добри грижи за Михаела и как да стимулира развитието. В резултат от работата на експертите една майка отново прегърна детето си и му даде топлината на семейството и любовта си.

Валерия все още е безработна и бабата – Камелия, поема всички разходи, но двете заедно се грижат за детето с желание и обич, стараят се да осигурят всичко необходимо и вече няма видим риск от неглижиране и лоша грижа. Малката Михаела е силно привързана към майка си и баба си. Тя все още не посещава детска градина, тъй като е необходимо съгласие от бащата, което семейството се бори да получи. Общува свободно, и със семейството си, и с деца на нейната възраст, както и с близки на майка си. Към непознати, обаче, тя е недоверчива, което показва добри адаптивни умения.

Михаела е здраво дете, което според личния си лекар, се развива нормално за възрастта си. Направени са ? всички необходими ваксини, а семейството стриктно спазва съветите на личния лекар и социалните работници от ЦОП „Св. София“, за да може детето да расте щастливо и здраво.

Благодарение на подкрепата от страна на ЦОП „Св. София“ и искреното желание на майката и бабата да се грижат за малката, Михаела получи шанс да расте в родното си семейство щастлива и обичана.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.