С подкрепата на ЦОП „За деца и родители“ още едно бебче расте щастливо и обичано в родното си семейство

април 18 2017

Илиан е роден преждевременно през ноември миналата година, тежи едва 1 400 гр. и трудно поема първата си глътка въздух. Поемат го лекарите от Неонатологично отделение, към УМБАЛ „Пловдив“, които успяват да го стабилизират след неколкократно влошаване на здравословното му състояние и пневмония, прекарана в началото на януари т.г. Изписан е в средата на януари, а завеждащият отделение, предупреждава семейството  му, че ако детето се отглежда в неподходяща среда, влажно помещение, рискът то да развие хронична белодробна болест – напр. астма, е изключително висок.

Майката на Илиан, 29-годишната Полина живее в малко населено място извън Пловдив, разделена е с бащата на детето, но има подкрепата на семейството си. Още в болницата тя изразява своите и на близките си притеснения за здравословното състояние на детето и неувереността им дали ще се справят с отглеждането на Илиан.

От здравното заведение се обърнаха към нашия Център за обществена подкрепа „За деца и родители“, с молба да проучим възможностите, ресурсът и капацитетът на семейството да полага грижи за недоносеното си дете, което има по-специфични нужди и за проследяване на здравословното му състояние. Срещнахме се с майката и семейството й още в Родилно отделение. Нашият социален работник ги информира, консултира ги и им оказа емоционална подкрепа.

Проучихме социално – битовите условия, при които ще се отглежда Илиан. Говорихме и с личния лекар на семейството, който нямаше притеснения, че Поли ще неглижира здравните нужди и потребности на новороденото, но изрази опасения доколко семейството ще се справи в социален аспект – ще разполага ли със средства за закупуване на храна, лекарства, и консумативи, ще могат ли да водят детето на контролни прегледи при специалисти извън населеното място, в което живее, за да проследяват здравния му статус и пр.

Веднага след като детето бе изписано, информирахме отдел „Социална закрила“ в селото и личния лекар, че то вече е на тяхна територия. По наша молба общопрактикуващият лекар пое ангажимент за по-интензивно проследяване на здравословното състояние на Илиан – поне веднъж на 10 дни.

Днес Илиан се радва на грижите и обичта на своята майка. А ние продължаваме да подкрепяме нея и семейството й. Помагаме им с дрехи, памперси, козметика, играчки за Илиан. Поли се грижи за детето си, стреми се да осигурява необходимите памперси, специализирано адаптирано мляко, и дърва, въглища. За радост на близките си, Илиан непрекъснато наддава на тегло, редовно го наблюдава и личният лекар. Мама Поли не пропуска да го заведе и на контролните прегледи при медицински специалисти – неонатолог, офталмолог, за които ние посредничим.

Нашите специалисти и Поли обсъждат заедно подходящите за нея и детето услуги, които да ги подкрепят, консултираме я в грижите за Илиан.

Поли е щастлива, че детето й е при нея, и че близките й я подкрепят. Притеснява я само липсата на достатъчно средства, за да му осигури адаптирано мляко. За да преодолеем заедно и това препятствие, организирахме дарителска кампания, с която осигурихме необходимото до края на м. април специализирано адаптирано мляко.

Вярваме, че с нашата и на близките си подкрепа, Поли ще се справи с предизвикателствата на майчинството, а Илиан ще отрасне сред любовта и грижите на най-близките си. 

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.