fbpx

С подходяща подкрепа и висока скорост в 3 клас

Михаела и Калоян - отбор на победители.

ноември 22 2021

Днешната ни история е посветена на затрудненията в училище. За някои те се дължат на стеснителност, емоционален стрес от промяна в живота на детето, а понякога дори и на изоставане в умственото развитие. Но ние във Фондация „За Нашите Деца“ силно вярваме, че често изоставането в училище е първичният детски призив за помощ. А нашите специалисти се активизират на момента, в който се срещнат с дете, което има нужда от помощ.  

Така се случи и с Калоян – осемгодишно момче, което не се справяше в училище и вечно изоставаше. Това прекрасно дете расте в задружно семейство, освен за него родителите му се грижат и за неговия 11-годишен батко. Въпреки че се справят с всички задължения напълно сами, мама и татко винаги имат време за децата си. Затова и проблемите на Калоян не остават незабелязани. Майката вижда затрудненията му още в първи клас и като всеки родител се притеснява дали заради честите му отсъствия от детска градина, пропуските му не са започнали още в предучилищна възраст. Родителите често получават оплаквания от учителите, но и вкъщи виждат, че Калоян изпитва трудности с домашните. Той прави грешки в писането, четенето му е сравнително задоволително, но с бавно, неприсъщо за възрастта му темпо. Всъщност, скоростта, с която Калоян решава задачи, пише или чете е основното притеснение и на учителите, и на родителите. Детето понякога се справя и добре, но винаги по-бавно от необходимото. В погледа му се чете разбиране и желание, но и лека тъга, че не успява да догони съучениците си. Калоян е притеснителен, може би заради това не търси помощ от съучениците и учителите си, а в училището му изискванията са доста високи и изоставането му в учебния план става все по-сериозно.  

Но майката търси адекватна помощ и намира, притеснена дали това изоставане в образованието няма да се задълбочи, тя споделя тревогите си със своя приятелка със сходен проблем, чието дете е постигнало огромен напредък с професионалната помощ от нашия Център за обществена подкрепа „Щастливо детство“ към Фондация „За Нашите Деца“. Без да губи време, тя се свърза с нас и ни представи Калоян.  

Включихме стеснителният и леко сприхав, когато нещата не се получат, Калоян в нашата програма „Комплексна подкрепа за включване в социалната и образователната система“. А неговият „ментор“ по пътя към напредъка в училище стана специалният ни педагог Михаела Арнаудова. Тя забелязва, че момчето има капацитет, но и нужда да бъде подкрепено и разбрано, че невинаги успява навреме да се справи поставената му задача. Михаела намира точния подход и стъпка по стъпка, заедно започват да изчистват пропуските и грешките. Детето с желание се включва, както в сериозните упражнения, така и в организираните от нея образователни игри. Това я кара да мисли, че Калоян не просто е разбирал и мислил за нивото си в училище, но е имал волята да постигне желания напредък. Досега не е успявал, защото е имал нужда от правилната подкрепа.  

С подкрепата на Михаела, Калоян започна да се справя все по-добре. Веднъж седмично в ЦОП «Щастливо детство» заедно с колегите се упражнява в решаване на задачи и упражнения. След всяка среща майката получава поредната искрица надежда от Михаела, която споделя, че Калоян работи прекрасно по инструкция, активно се включва в задачите и винаги ги довършва до край, подобрява своята концентрация. За него вече не е проблем да работи по няколко задачи като превключва от една в друга, но най-много му допада, когато в упражнението има състезателен елемент, защото в детето прозира спортсменският дух и желание за победа. Работата на колегите в ЦОП «Щастливо детство» дават резултат. Калоян вече е с видимо по-богат речник, справя се със значително по-високо самочувствие и в писането под диктовка, с четенето с разбиране, с разказите по картинки.  

Освен, че поощрява напредъка на Калоян и работи той да ускори темпото в четенето, Михаела съветва майката да потърси и допълнителна помощ за него и в училище. Така от края на миналата учебна година детето получава допълнителна подкрепа от ресурсен учител и психолог в училището. А Михаела продължава да работи с него, като с помощта  на образователни игри и упражнения подобрява четивната техника и писмената реч на Калоян. А малкият Калоян толкова свикна с нея, че вече с нетърпение чака поредната си среща с нея, за да могат заедно да ускоряват темпото на техния общ напредък…! 

Ето така успяхме трети клас да не е толкова труден за Калоян, а да е поредната стълбичка, която изкачва уверено, с желание и с правилната скорост!  

Калоян расте и се развива благодарение на подкрепата на екипа на фондация „За Нашите Деца“, но и благодарение на вярата на нашите съмишленици и партньори от The Human Safety Net и Дженерали България, които инвестират в развитието на нашите услуги за ранно детско развитие. 

 

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.