fbpx

Семейство Личеви – шанс за нов живот

ноември 04 2020

Днес ще ви разкажем историята на семейство Личеви. Те са 50-годишни осиротели родители, които трудно приемат загубата на своя син. Времето за тях тече, но се измерва не с дни, а със спомени, снимки и послания. Само преди 2 години съпрузите живеели с надеждата да се радват на семейството на детето си и мечтаели за внуче. Дълго време след нелепата смърт, утеха за тях била единствено годеницата на техния син.

Последното желание на тяхната рожба оставило у тях траен отпечатък – „Прекрасни родители сте, не оставайте без дете, ако нещо се случи с мен…, осиновете…“. Така семейството тръгнало по пътя на своята мечта за осиновяване. Той обаче далеч не бил лек. Личеви ежедневно трябвало да се срещат с човешкото недоумение, негативизъм, неуместни въпроси, недоверие, формално отношение, скептицизъм…

Тук идва мястото на екипа на нашия Център за обществена подкрепа „Света София“. Помогнахме на семейството да се почувстват разбрани, усетихме и уважихме болката им, чухме по правилния начин желанието им да продължат живота си, помагайки на дете останало без родители. С много внимание, без да ги наранява, нашият семеен консултант Петя Яначкова обясни на сем. Личеви, че траурът може да доведе до провал в осиновяването, въпреки тяхното силно желание. Убеди ги, че освен сериозната подготовка за кандидат-осиновители, е нужно известно време да поработят върху себе си и загубата.

Разрешителното им да станат осиновители позакъсня, но доверителната връзка с Петя Яначкова и подкрепата й даваха надежда и кураж на родителите. Разговаряха често и колкото е необходимо. Така докато чакаха родителите преосмислиха желанието си за възраст на детето, посетиха редица административни инстанции и освен скептицизъм започнаха да срещат добронамереност и вяра в порива им за осиновяване.

Съпрузите Личеви чакаха точно „една бременност време“. Когато за първи път видяха 8-годишното дете, то беше свито и изплашено… невидимо дете с тежка история. Те откриха в момченцето своята рожба, а себе си видяха като негови родители. Всяка следваща среща ги преобразяваше. Доверието между тях растеше и топлината в душите им кротко се завръщаше. Днес те са заедно- родителите, открили нов смисъл на живота си, и детето намерило топлината и любовта на истинското семейство.

 

От началото на годината обучихме и подкрепихме 64 осиновителни семейства. Нашата подкрепа към семействата, жадуващи да даряват обич, е възможна благодарение на партньорството ни с The Human Safety Net – глобалната инициатива на Дженерали, целяща да отключи потенциала на хората и да подпомогне деца в уязвимо състояние.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.