Семейството, което победи своите страхове

октомври 03 2019

Яна и Тодор са щастливо семейство. Разбират се прекрасно, живеят в малко, но добре обзаведено жилище и тръпнат в очакване на първото си дете. Така, на бял свят се появява малкият Кирил. Раждането, обаче, е със секцио, в резултат на което Яна получава панически пристъп. И това, което първоначално изглежда като сбъдната мечта, се превръща в истински кошмар. Месеци наред тя е в депресия. Финансовото състояние на семейството се влошава заради нуждата от лекарства за Яна и всичко необходимо за отглеждането на Кирил. Яна вече няма възможност да плаща здравните си осигуровки и се налага да ги прекрати. Въпреки трудностите, постепенно състоянието на майката се подобрява и тя започва да се успокоява. Но тогава, съдбата поднася още една изненада – оказва се, че Яна отново е бременна.

Ще успеят ли да бъдат добри родители на две деца?

Ще им стигнат ли парите? Как ще проследява бременността си? Дали ще има проблеми при самото раждане? Това са само част от въпросите, които измъчват семейството. Напрегнати и съмняващи се в своите способности, двамата се обръщат към експерта от Центъра за обществена подкрепа „Света София“ Вяра Панайотова. Тя на свой ред веднага свързва семейството със САГБАЛ „Шейново“ в София, където за Яна започва да се грижи екип от специалисти. Направени са всички необходими изследвания, за да е сигурно, че детето е здраво и се развива нормално. Междувременно, Яна и Тодор са подкрепени и материално с дрехи, пюрета и памперси за Кирчо. Така семейството успява да събере пари и Яна да плати здравните си осигуровки.

Работата на Вяра с Яна не спира до тук. Опитният експерт оказва важна емоционална подкрепа на майката, за да разсее страховете й около предстоящото раждане – Яна изпитва силни опасения, че може отново да получи панически пристъп. По тази причина с лекарите е договорено, че по време на раждането Яна ще е под пълна упойка, за да бъде избегната тази опасност.

Паралелно с това, Вяра консултира семейството и по още един важен въпрос – как двамата да са по-успешни в ролята си на родители. Тя им дава насоки за възпитанието и въвеждането на правила за палавия им син Кирил.

И така, дългоочакваният ден настъпва.

Раждането преминава добре и на бял свят се появява едно прелестно малко момиченце – Галя. Но след като Яна и Тодор прибират малката си принцеса вкъщи, те се изправят пред нов проблем. Кирил започва да ревнува от сестричката си. Той дори се опитва да я удря, когато родителите не гледат. Това налага Вяра и екипът от професионалисти на фондация „За нашите деца“ да се намесят отново. Те насочват усилията си към това Кирил да приеме по-малката си сестра. И успяват. Малкото момче постепенно преодолява своята ревност, спира да се държи агресивно и се привързва силно към нея.

Яна и Тодор вече се чувстват спокойни и уверени в своите родителски умения. А двете им деца растат здрави и щастливи в дом, изпълнен с много уют и любов.

Подкрепяме тяхното семейство и благодарение на Вечер на Добродетелите. Не пропускайте да станете част от най – голямото ни благотворително събитие и тази година. Повече информация и как да закупите куверт,  можете да откриете тук.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.