Силата на семейството

септември 06 2015

Симона е тригодишна красавица с руса коса и бяла порцеланова кожа. Малката принцеса обаче страда от дерматологично заболяване и няколко пъти е била настанявана в болница заради това. Родителите на Симона са разделени. Бащата е възрастен и много беден, живее в барака извън едно софийско село, в която няма нито ток, нито вода.

Малкото момиче е настанено в Дом за медико-социални грижи за деца. Бащата е силно заинтересован от детето и не престава да се среща с нея докато е настанена в дома, а майката е идвала само няколко пъти. Така социалните работници преценяват, че детето е подходящо за приемна грижа. Малката Симона навършва три години и й предстои преместване в друг дом, ако не намерят за нея приемно семейство. Тя вече има един отказ да бъде настанена в приемна грижа заради заболяването, което има. То изисква специални грижи, свързани със закупуването на медицински продукти, които да не позволяват развитието на болестта.

С помощта на фондация За Нашите Деца, за детето се намира приемно семейство, което решава, че може да се справи с това заболяване и иска да помогне на детето да живее в семейна среда, а не в институция. При провеждането на първите срещите по напасване в приемния дом, детето се държи много резервирано. Постепенно в хода нa срещите между детето, приемното семейство и социалния работник, то се отпуска все повече и повече, започна да се усмихва и да си играе заедно с приемната майка. През това време биологичния баща не прекъсва връзка с детето и държи да се виждат всяка седмица.

Приемната майка продължава да се консултира с личния лекар относно здравословните грижи при деца със заболяването на Симона и се съобразява с всичко, което и казва лекарят. Фондация За Нашите Деца я подкрепя и с още една консултация със специалист в първите дни от настаняването, който й дава допълнително съвети и препоръки как най-добре да се грижи за Симона. Освен това фондацията подкрепя приемното семейство и с пълен пакет от качествени услуги, консултации и всякакъв друг вид подкрепа, от които се нуждае семейството.
След периода на опознаване и живот на Симона в семейството, приемната майка споделя с радост успехите на малкото момиче, как сама е изявила желание да изпее песничка за Дядо Коледа пред многото хора на площада, как изговаря все повече думи, които са дълги и сложни, как понякога изказва много философски съждения, които просто я изумяват.

Освен това малкият ангел, показва и голямо подобрение в здравословното си състояние. След настаняването му в приемното семейство, заболяването на детето не е се е обостряло и дори белезите, които е имала са излекувани и почти не се забелязват. Бащата продължава да се вижда с детето, а отдела за закрила на детето работят по случая, за да решат кое е най добро за бъдещето на малката Симона. Така с помощта на приемното семейство и поддържането на връзката с биологичния си баща Симона успява да се социализира и разкрие истинския си потенциал на развитие. От затворено и враждебно дете, което почти не говори, тя се превръща в едно слънчево, любознателно и активно дете. Всичко това нямаше да бъде възможно, ако не беше получила подкрепата на приемното семейство и фондация За Нашите Деца.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.