След намеса на нашия екип още едно малко момиченце ще бъде със семейството си

май 16 2017

След спешна интервенция на екипа на ЦОП „Св. София“ изоставено в родилното отделение бебенце се завърна при семейството си.

Това се случи преди седмица, обадиха ни се от родилното отделение на столична болница, с която фондацията работи по програма превенция на изоставянето на новородени. Майка е изоставила новороденото си бебенце – първо момиченце от шестте й деца, нямала възможност да се грижи за него.
Заехме се със случая и първата ни работа бе да разберем какво кара семейство, което се грижи за пет момчета, да се откаже от първото си момиченце. Отидохме в дома на родителите, за да поговорим с тях за причините, които са ги накарали да вземат такова решение, да се запознаем със средата. Срещнахме се с едно сплотено българско семейство, което се грижи с любов за петте си момчета, по-големите от които посещават училище.

Пред нашия социален работник те споделиха болката си – майката се грижи за домакинството и за момчетата, а бащата заедно с чичото и бабата на децата работят, за да издържат голямата фамилия, но средствата не достигат.

„Основната причина да вземем решение да оставим бебенцето ни, е липсата на средства, не можем да осигурим дори най-необходимото, за да може то да расте нормално, и в същото време да продължаваме да се грижим и за останалите си деца“ – разказаха те с болка.

Отглеждането на момиченцето изглеждаше непосилна задача за тях. Обсъдихме заедно ситуацията и доводите им за това тежко решение, разяснихме им последствията от него и, разбира се, им предложихме подкрепата си. След разговора ни двамата родители преосмислиха намерението си, а ние им помогнахме да посрещнат момиченцето си вкъщи. Осигурихме най-необходимите за посрещане на бебенцето неща – пакет за новороденото с памперси, дрешки и корито за къпане.

Фондацията ще продължи работата си със семейството и ще им помага в отглеждането на първото им момиченце. Пожелаваме им сплотеност и любов, с която да се грижат един за друг!

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.