fbpx

Съживената красота на Мира

октомври 30 2017

Мира е красива. С големи, топли очи. Дълга коса. Нежна. Чаровна. Добра ученичка, спортистка, сестра, дъщеря.

Мира е истински нараненаПреследват я собствените й кошмари. И ден, и нощ. Обладана е от страх. Тъга. Дори срам и вина. За нещо, за което тя не е виновна. За чуждата злина.

Една топла майска вечер, Мира отива до магазина, когато 70-годишният „квартален воайор“ извършва немислимото. Пресреща я на пътя й, когато около тях няма никого. Завлича я някъде. Дърпа я за косите. Обижда я. Съблича я. Другото….е ясно.

Оттогава Мира не е същото лъчезарно 13-годишно момиче. Красотата й – сякаш е завехнала. Очите й – все така големи, но тъжни. Дългата й коса – тежка и нечиста. Слаба е – ще се счупи. Трудно й е да разговаря дори с най-близките си, а понякога дните се нижат, без да е изрекла и дума. За училище и приятели да не говорим.

За майката на Мира, случилото се с дъщеря й, е най-страшното нещо. Нещо, променило доскоро щастливата й дъщеря, отличничката, спортистката, в сянка с образа на човек. Знаейки, че не би могла да излекува тази рана сама, Ивана се обръща към отдел „Закрила на детето“, откъдето й казват за нашите психолози в Център за обществена подкрепа „Св. София“.

Вече няколко месеца психолог от ЦОП работи с Мира, говорят си за лошите спомени, за непрестанното чувство на страх, което я преследва, за кошмарите, за срама и вината. Мира вече споделя със своите близки, с приятелите си, не се крие зад ужасната травмапо-открита е. Храни се, смее се, а в очите й се вижда онова момиче – момичето от преди ужасната майска вечер.

* Снимката е илюстративна и не е на момичето, чиято история е описана в този материал, с цел да бъде предпазена самоличността й.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.