Тригодишна принцеса откри за втори път родната си майка

юни 28 2017

Тригодишна принцеса, започнала живота си не по най-добрия за нея начин, откри за втори път родната си майка и вече расте щастлива и обичана в семейството си. Първите години са тежки за Дани, съвсем мъничка тя е изведена от родното си семейство. Съседи подали сигнал, а социалните служби установили, че живее в рискова за нея среда и я настанили при баба й. Възрастната жена се грижила с любов за малката Дани, но не успяла да замени липсващата майчина любов и топлина и да съхрани спокойствието на детето.

След година, в която социалните работници подкрепили майката, тя отново посрещнала в дома си и прегърнала дъщеричката си. Оказало се обаче, че времето е отдалечило двете една от друга, детето, преживяло стреса от първата раздяла с майка си, трудно се доверявало отново, майката пък не можела да намери подход към него.

Срещнахме се с двете през есента на миналата година, потърси ни майката с молба да й помогнем в усилията й да върне доверието между двете. Разказа ни за неправилните си избори в юношеските си години, за липсата на подкрепа от близките си роднини, за трудностите, през които е преминала и преодоляла, за да върне сигурността в дома си и отново да поеме грижите за малкото си момиченце. Все още се съмняваше, че може да бъде добра майка, чувстваше се изоставена от близките си, макар да имаше до себе си партньор, който я подкрепяше. Сега Дани отново беше в къщи, но интеграцията на момиченцето обратно в семейството се беше оказала предизвикателство.

Посрещнахме майката с разбиране и толерантност, включихме я в програмата ни Семейна подкрепа. Работихме с нея, за да придобие увереност, че може да бъде добра майка, и да се грижи добре за Дани, да й осигури спокойно и щастливо детство. Консултирахме я как да се справя с поведението на момиченцето, как да стимулира развитието му и как да се подготви за посрещането на второто дете. Работихме за изграждане на силна връзка между двете, за да могат заедно да преодоляват трудностите, пред които се изправят.
Дани започна да посещава детска градина и въпреки че й отне известно време да свикне с промяната, успя да се адаптира.

Днес мама е по-спокойна, уверена в себе си, Дани е щастлива и обичана, живее в стабилно и сплотено семейство и е силно привързана към майка си. Семейството с трепет очаква второто си детенце.
А ние се радваме, че с нашата подкрепа още едно дете остана в родното си семейство и ще расте с любовта, топлината и грижите на мама и най-близките си.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.