fbpx

Вая и Надежда – любов от пръв поглед

Такива истории ни се иска да ви разказваме по-често – щастливи, вълнуващи, пълни с любов и грижа.

октомври 17 2021

Надежда е на 44 г. и преди 2 г. осиновява малката Вая от приемно семейство. Тяхната връзка е много силна, била е любов от пръв поглед. Надежда отглежда момиченцето сама, но успява да съчетава работата, възпитанието и образованието и. Вая обича да рисува, пише и чете, любознателна е и харесва логическите задачи. Като всяко будно дете и Вая обича да задава безброй въпроси, на които Надежда с радост се опитва да отговаря. Често двете ходят на разходки, на море, планина, играят на различни игри и учат заедно. Надежда споделя, че в семейството адаптацията на детето е протекла плавно и безпроблемно. Вая расте щастливо, здраво, обичано и обгрижвано дете.

За тези скъпи моменти напомнят множество снимки, закачени на стените в дома им. А закачливите въпроси на Вая, свързани с начина, по който е дошла в семейството на Надежда, също са там, за да напомнят, че дори началото да е трудно, ако някой ти подаде ръка, е възможно да бъдеш щастлив. Двете обожават да се снимат и да запаметяват важните моменти от своя живот. Леко стресиращ е бил единствено периодът на извънредното положение в началото на 2020 г., но пък това им е помогнало да се сближат и опознаят още повече.

По време на срещите в ЦОП „Щастливо детство“ е невъзможно да не се забележи силната връзка между майка и дъщеря. Вълнуващо е да се наблюдава с какъв финес и любов майката общува с детето си. И не само това – Надежда се намесва винаги много деликатно, когато Вая има нужда от подкрепа или подсещане.

А звънкият им смях е сигурен знак, че едно дете расте в щастливо семейство.

Като всяка майка Надежда също е имала своите тревоги, тъй като е липсвала достатъчно информация за Вая до нейната 4-та годинка. Надежда знае само, че детето е било отглеждано в ужасяващи условия до 2-та си година, след което е настанено в приемно семейство. Тя забелязва, че Вая не изговаря някои думи правилно и в определени ситуации се инати. Ето защо търси подкрепа от психолога Катерина Ковачева. Преди да определи посоката на работа Катерина провежда няколко срещи с детето, в рамките на които изготвя оценка на развитието му. Така установява, че Вая няма трудности в нито една област на развитие, дори напротив. Тя знае обаче, че майката на Вая е притеснена – защото е родител от скоро, и като всеки родител се тревожи за своето дете. Това е и причината психологът да покани на среща Надежда и да намали тревогите й.

По време на разговора Катерина Ковачева обръща внимание на майката, че трудностите в дадени ситуации вероятно се дължат на липса на интерес у детето спрямо конкретното занимание, на преумора или на нейната собствена свръхтревожност.

И това е всичко – майката имаше нужда единствено да чуе от професионалист, на когото се е доверила, че се справя и че всичко е наред. Понякога една мила и успокоителна дума ни връща вярата в собствените ни способности.

На последната среща с психолога, Надежда вече е била по-спокойна и двете с Вая се чувствали чудесно.

Програма за редовни дарения

Ре:дарител

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.