За едно приемно дете, едно семейство и още нещо

ноември 05 2015

Вече 22 години фондация За Нашите Деца работи за това нито едно дете да не прекарва първите години от живота си в изолацията на социалните домове, а да живее сигурно и обичано в семейство. Досега фондацията е помогнала на хиляди деца и е променила техните съдби към по-добро. Една от тях е Яна.

Майка й я ражда, когато е на 16 години, и това не е първото й дете. Тя оставя малкото момиченце при свои роднини и след това не я е потърсва. Яна не е вписана в регистър за деца, подлежащи на осиновяване. Когато е на 4 години, момиченцето е настанено в дом поради факта, че е останало без родителска грижа. След настанителния период се пораждат съмнения, че детето не е отглеждано в българо-езична среда. Освен, че е изоставена съвсем малка, Яна е била напълно неглижирана при отглеждането си. Тя не познава цветовете, а знанията й за големина и форма отсъстват изцяло. Затруднява се с пространствената ориентация и изпитва трудности да мисли и запомня. Състоянието й е тревожно.

И тогава с помощта на социален работник от фондация За Нашите Деца съдбата на Яна се променя. За нея е намерено приемно семейство, което да се грижи за нея и да я обича. Малко след настаняването си в дома на приемните родители Яна вече е спокойна и щастлива. Усмихва се. С нея работи логопед, благодарение на който тя подобрява говорните си способности. Заедно със своето ново семейство момиченцето празнува за първи път своя рожден ден. Това е и първият път, в който тя вижда торта и затова не знае какво да прави със свещичките. С помощта на приемните родители Яна всеки ден преоткрива света и изразява емоциите си.

По време на домашните посещения на социалния работник от фондация За Нашите Деца приемните мама и татко споделят, че са много щастливи с Яна. Според тях няма по-прекрасно нещо от това да помогнеш на едно изоставено дете, да го обичаш, да му показваш пътя и да го изграждаш като личност. Те казват: Точно това е борбата още едно дете да е извън институцията и да е щастливо.

Стани дарител и създай

Промяната

за децата на България

Дари сега * Присъединете се към нашите дарители като индивидуален даритен или бизнес. Даренията могат да са еднократни или месечни.